Tweede viering Coming Out Day

Van 5 tot 11 oktober worden voor de tweede keer in Suriname activiteiten gehouden in verband met de Nationale ‘Coming Out Dag’. Deze dag wordt  internationaal op 11 oktober gevierd. ‘Met deze activiteiten willen wij seksuele diversiteit zichtbaar en bespreekbaar maken. Voor de groep LGBT’ers die nog niet openlijk voor hun geaardheid durven uit te komen, willen wij een voorbeeld zijn en laten zien dat het oké is om te zijn wie je bent. Hopelijk draagt dit bij in hun eerste stap naar zelfacceptatie.’ Zo meldt het LGBT Platform Suriname in een persbericht.
‘Diverse bedrijven zijn gevraagd in deze periode mee uit de kast komen door de regenboogvlag, het internationale symbool voor hoop, verlangen, trots en diversiteit van de LGBT[1] gemeenschap, uit te hangen. Door deze ondersteuning laten bedrijven en organisaties aan hun LGBT-werknemers en (toekomstige) klanten zien dat zij hen accepteren en waarderen en zien als gelijkwaardige burgers.’
‘Heteroseksuelen kunnen ook participeren aan onze activiteiten door tijdens deze dagen iets roze te dragen. Zo laten zij zien dat zij LGBT vriendelijk zijn en hun zus, broer, familielid, vriend, vriendin, of collega niet alleen tolereren maar accepteren zoals zij zijn. De activiteiten die het LGBT Platform Suriname zullen uitvoeren, bestaan uit: het geven van informatie via de media door middel van interviews, tv-spots en films over LGBT’s; het organiseren van diverse activiteiten, waaronder een Out@Nightfever Pink Night Kick off party op 5 oktober; OUT@Lelydorp informatie event op 6 oktober; een OUT@CCS-lezing over Coming Out en andere verhalen over seksualiteit door professor Gloria Wekker en de OUT@Zus & Zo Street Parade en Party op 11 oktober. Op deze dag zullen we lopen van en naar het Grote Combeweg bij Zus & Zo. Daar zal een afsluitende manifestatie plaatsvinden, waarbij de NO2H8 Suriname campagne wederom geproclameerd zal worden. Deze campagne is er opgericht stigma en discriminatie van LGBT’s tegen te gaan en gelijkwaardigheid te promoten.’
Internationale Coming Out Dag werd voor het eerst georganiseerd op 11 oktober in 1988 in Washington door Robert Eichberg en Jean O’Leary. Het doel was en is overheden wakker te schudden en hen duidelijk te maken dat LGBT’s rechten hebben. ‘En de bevolking te laten weten dat we bestaan en trots zijn op wie we zijn.’[1] LGBT staat voor Lesbiennes, Gays, Biseksuelen en Transgenders

error: Kopiëren mag niet!