Mi fen’na Gowtu

De uit Zwitserland afkomstige Moritz Ebinger, internationaal kunstenaar, exposeert in Paramaribo. Hij werkt met vrijwel alle materialen in de meest verschillende uitingsvormen: hij schildert, tekent, werkt met knackebrood, paaldanspalen en interviewt voor zijn eigen radiostation ‘Rood’ vakmensen en beroemdheden, onder wie de dit jaar overleden journalist/schrijver Anil Ramdas. Dit interview zal tijdens deze expositie te beluisteren zijn.De opening vindt vrijdag 5 oktober plaats door Rinaldo Klas, directeur Nola Hatterman Art Academy. “Toen ik elf jaar oud was en in Zwitserland woonde, ontdekte ik tijdens het spelen in de bossen van het Malcantone een verlaten goudmijn. Deze persoonlijke herinnering, het kinderlijke avontuur vol naïviteit en onschuld is – zonder mij op dat moment bewust te zijn van de vele betekenissen van goud – de kiem geworden van dit project rondom goud. Na deze ontdekking doorzochten wij kinderen een hele zomer lang deze romantische plek ver van de reële wereld. Wij speelden daar en brachten gevonden materialen zoals brieven, vergaan gereedschap en plattegronden mee naar huis van onze struikroverstochten.Veel van dit materiaal is gelukkig bewaard gebleven en nu in mijn bezit. Op mijn manier, als onafhankelijk beeldend kunstenaar, ben ik bezig het gegeven van deze belevenis die in mijn kindertijd plaatsvond, te verbeelden als een eigentijds Gouden Kalf. Dit oudtestamentische verhaal waarin de mensen zich afkeerden van God om zelfs van de van hun eigen vrouwen gestolen sieraden een beeld te gieten, staat symbool voor de hebzuchtige omgang met dit metaal.” De expo duurt tot en met zaterdag.

error: Kopiëren mag niet!