IADB Surinames grootste multilaterale crediteur

 De Staat Suriname heeft een drietal multilaterale crediteuren, te weten de Inter Amerikaanse Ontwikkelings Bank (IADB), de Islamic Development Bank (ISDB) en de Europese Investerings Bank (EIB). Dit staat in de financiële nota van het begrotingsjaar 2013. De totale schuld aan deze drie crediteuren per ultimo 2011 bedroeg US$ 199,1 mln; dit is een stijging van 73% ten opzichte van 2010. Het aandeel in de totale buitenlandse schuld was 43%. Per 30 juni 2012 is het aandeel van deze crediteuren gelijk aan 44% en bedroeg US$ 203,8 mln. De grootste multilaterale crediteur van de Staat is de IADB, met een aandeel van 85%, gevolgd door de ISDB en de EIB met een aandeel van respectievelijk 12% om 3% per ultimo juni 2012. De IADB is de grootste multilaterale crediteur, en de op één na grootste buitenlandse crediteur van de Staat.
In 2011 zijn er drie leningen aangegaan. In februari was er een lening aangegaan ten behoeve van de rehabilitatie van de watervoorziening ter waarde van US$ 12 mln tegen een looptijd van 25 jaar waarvan de ‘graceperiode’ 5 jaar is en een variabele rentevoet gebaseerd op de Libor 3 maanden. In december 2011 zijn er een tweetal ‘policy based’ leningen ter waarde van respectievelijk US$ 40 mln en US$ 20 mln aangegaan en volledig getrokken. Deze leningen zijn bestemd voor de versterking van de financiële sector en het beheren van de overheidskapitaaluitgaven. Beide leningen zijn aangegaan tegen een variabele rentevoet gebaseerd op de Libor 3 maanden en tegen looptijden van 20 jaar waarvan de “graceperiode” voor beide leningen op 5 jaar is vastgesteld.
In het eerste halfjaar van 2012 zijn er nog een tweetal nieuwe IADB-leningen getekend en wel één lening ten behoeve van het Censusproject van het ABS ter waarde van US$ 5 mln tegen een looptijd van 25 jaar met een grace periode van 5 jaar en een lening ten behoeve van sociaal beleid van de overheid (Conditional Cash Transfer) ter waarde van US$ 15 mln tegen een looptijd van 25 jaar met een graceperiode van 5.5 jaar. De rentevoet van beide leningen zijn gebaseerd op de Libor 3 maanden. De leningen die zijn aangegaan met de EIB dateren van de jaren 90 en worden nu daarop aflossings- en interestbetalingen verricht. Voor wat de ISDB-schulden betreft, heeft de Staat 3 leningen lopen die aangegaan zijn in de periode 2003-2005. De trekkingen op deze leningen verliepen traag, maar vanaf 2010 is er sprake van meer progressie in deze projecten. Per ultimo juni 2012 bedroeg de uitstaande schuld aan de ISDB US$ 23 mln.

error: Kopiëren mag niet!