Sitaldin wil geen onderscheid onderwijs binnenland en rest van het land

Minister Shirley Sitaldin van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov) kent geen onderscheid als het om het onderwijs gaat. Alle kinderen hebben recht op dezelfde kwaliteit onderwijs dat wordt aangeboden ongeacht hun ras, kleur of geloof. Dit maakte de bewindsvrouwe vandaag duidelijk tijdens een bespreking met volksvertegenwoordigers uit Marowijne, Brokopondo en Sipaliwini. Het gesprek is aangevraagd door Marinus Bee van de BEP-fractie in DNA. De parlementariërs achten een bespreking noodzakelijk, omdat zij menen dat er urgente zaken spelen die directe aanpak behoeven. Aangekaart werd een aantal leerlingen dat vervolgonderwijs op VOS-niveau moet volgen in Paramaribo en die geen opvang heeft in de stad. De internaten Zaailand en VOS zijn op dit moment vol. Voorgesteld werd om kamers te huren voor deze studenten. Volgens de registratie van Bee gaat het om 30 studenten. Minister Sitaldin verzekerde dat er gewerkt wordt naar een structurele oplossing van deze problematiek, omdat de groep jaarlijks toeneemt. Concreet is afgesproken dat via het BEIP met een lening van de IDB een internaat gebouwd wordt. Dit moet in 2013 af zijn. Het ministerie heeft verder voor een groep geregisterde leerlingen, die geen plek heeft gevonden op Mulo Brokopondo, een  voorlopige voorziening getroffen. De leerlingen worden als noodvoorziening opgevangen in het Nucleuscentrum.
Bevoegde leerkrachten, onderwijzerswoningen, scholenbouw
Het probleem van onbevoegde leerkrachten was ook een pijnpunt voor de parlementariërs. Een groot aantal leerkrachten in het binnenland is onbevoegd. Bert Eersteling, hoofd Bureau Onderwijs Binnenland (BOB), haalde aan dat het probleem voor een belangrijk deel is aangepakt. Twee jaar terug startte het ministerie in het binnenland met de Onderwijzeressen A-opleiding. Een groot deel van bezitters van de Boslandakte kregen daardoor de gelengeheid om zich te bekwamen. Alle leerkrachten met een Boslandakte zijn verplicht zich verder te scholen. Het schooljaar 2012/2013 wordt ook een aanvang gemaakt de Hoofdakte in het binnenland. In totaal reizen binnenkort voor het komend schooljaar 90 bevoegde leerkrachten af naar diverse gebieden in het binnenland. Ten aanzien van de onderwijzerswoningen is medegedeeld dat het ministerie is afgestapt van de 1 kamerwoningen. De woningen zijn nu ruimer en geriefelijker. Met betrekking tot de scholenbouw is er een stagnatie in sommige gebieden. Er is volgens Eersteling wel vanaf 2009 planmatig aangegeven welke gebieden behoefte hebben aan nieuwe scholen.
Ouderparticipatie en taalbarrière
Per oktober 2012 zal de ouderparticipatie in het gebied ook verder gestalte krijgen middels ouderverenigingen en trainingen aan ouders en verzorgers. Sipaliwini, Brokopondo en Marowijne scoren jaarlijks het laagst bij de examens. Hierin moet verandering komen. Volgens minister Siltaldin kan het ministerie dit niet alleen. Behalve de school/leerkrachten hebben de ouders en de plaatselijke gemeenschap ook een belangrijke rol te vervullen. Ouders zullen daarom bewust gemaakt worden van het belang van het onderwijs. De minister vindt dat de taalbarrière ook een factor is. Het Nederlands wordt alleen op de scholen gesproken. Dit maakt dat de leerling veelal de leerstof niet kan begrijpen wat zorgt voor een grote achterstand. Met de DNA-leden is concreet afgesproken een commissie te vormen die in contact staat met het ministerie. Het doel is om concrete oplossingsmodellen aan te dragen voor aanpak van de diverse problemen.

error: Kopiëren mag niet!