Slechte infrastructuur naar Caricom stagnatie export verse producten

Suriname kan moeilijk exporteren naar Caricom vanwege het ontbreken van een regulier logistiek netwerk. Verse producten kunnen daarom niet efficiënt en effectief vervoerd worden naar Trinidad & Tobago en Barbados. Bij vervoer per zee zijn de kosten relatief laag, maar is de transporttijd voor de verse producten te lang: 2 – 4 dagen naar Trinidad & Tobago en 6 – 10 dagen naar Barbados. Dit staat in het ‘Finaal rapport marktstudie Surinaamse/ tropische groenten en fruit op de Caricom-markt’.
Ten aanzien van vervoer per vliegtuig geldt dat de prijzen per kilogram relatief hoog zijn en dat de producten in passagiersvliegtuigen worden geladen waarin de bewaarcondities matig zijn. Passagiers hebben de prioriteit, waardoor er geen structurele garantie is dat producten vervoerd kunnen worden. Zonder een goede logistieke infrastructuur hebben potentiële afnemers in Trinidad & Tobago en Barbados geen zekerheid dat producten tijdig en onder de juiste condities geleverd kunnen worden. Export naar Barbados is nog lastiger dan naar Trinidad. Het ontbreken van een goede logistieke infrastructuur zowel per zee als per boot tussen Suriname en Barbados is volgens alle geïnterviewde partijen in Barbados het belangrijkste knelpunt om de export van Surinaamse groente en fruit naar Barbados op te zetten. Hotels, restaurants en supermarkten in Barbados importeren veel levensmiddelen waaronder groente en fruit uit Amerika.
In de distributie van goederen naar het Caribische gebied, speelt Miami een belangrijke rol. De supermarktketen Super Centre uit Barbados heeft de afgelopen jaren gekeken om producten uit de regio en vanuit Zuid-Amerika te importeren. Belangrijkste logistieke knelpunten hierbij zijn de hoge afhandelingskosten in de haven in Barbados. Op Trinidad & Tobago worden de tarieven deels door de overheid gesubsidieerd. Er is onregelmatige zeevracht tussen Suriname en Barbados. Er worden relatief weinig producten uit Suriname geïmporteerd (zowel food als non-food) en er vindt relatief weinig export vanuit Barbados naar Suriname plaats. Tevens is er sprake van een lange transporttijd van 6 – 10 dagen wat voor de kwaliteit van het product niet ten goede komt. Een minpunt is ook het ontbreken van directe luchtvaartverbindingen tussen Paramaribo en Bridgetown.

error: Kopiëren mag niet!