Voorzitter Arya Dewaker: ‘Je geeft vrije dag om het weer in te trekken’

‘Dit begrijp ik niet, je geeft eerst een vrije dag, je stelt het wettelijk vast, om het daarna weer in te trekken’, zegt de voorzitter van de gemeente Arya Dewaker, Inderdath Tilakdharie over het voorstel van de Commissie Herziening Vrije Dagen. Deze commissie heeft voorgesteld om Divali en Id Ul Adha in te trekken. Deze twee religieuze feestdagen zijn door president Desi Bouterse aangesteld als nationale vrije dagen. Naast deze twee feestdagen heeft de commissie ook geopperd om Goede Vrijdag in te trekken als nationale vrije dag.
Tilakdharie zegt dat de commissie met haar voorstellen kan komen, maar dat het uiteindelijk toch de president is die een besluit moet nemen. ‘Nu is het maar een voorstel, er is nog geen beslissing genomen door de president.’ De Arya Dewaker heeft ook zijn bijdrage geleverd om Divali uit te doen roepen tot een nationale vrije dag. De religieuze leider stelt voor om de drie grote religieuze groeperingen in Suriname, namelijk de hindoes, de moslims en de christenen elk van twee nationale vrije dagen te voorzien, wil de Staat zo graag snoeien in het aantal vrije dagen. ‘Ik wil niemand tekort doen, maar bepaalde groepen hebben achter elkaar twee vrije dagen. Kijk of je dat kan inkorten’, zegt Tilakdharie.
Critici beweren echter dat de intrekking van de vrije dagen niet zal lukken vanwege het verzet uit de diverse groeperingen. ‘Deze kwestie is aangehaald en op tafel gelegd als afleidingsmanoeuvre met betrekking tot de economie die vastzit en de vele beloftes die maar niet waargemaakt kunnen worden. Praten over het intrekken van het aantal vrije dagen zou slechts als een afleiding gelden voor de werkelijke problemen waaronder de samenleving gebukt gaat.’ Men vraagt zich af of men wel goed bij zijn zinnen is als men vrije dagen heeft afgekondigd om deze naderhand weer in te trekken.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!