Prijs kip mogelijk met 5% omhoog

Het is te verwachten dat de prijs van kip en kipdelen een verhoging zal ondergaan, als gevolg van de stijging van de prijzen van veevoer, zegt Nemchand Kandhai, voorzitter van de Associatie van Pluimveesector Suriname (APSS). Hij verwacht een stijging van rond de 10% op veevoer. Die zal volgens Kandhai uiteindelijk in een verhoging van 5% resulteren in de consumentenprijs van kip. De APSS-voorzitter zegt dat de kipproducenten al geruime tijd op de hoogte waren van de stijging van veevoergrondstoffen op de wereldmarkt. Voor een zak kuikenvoer wordt rond de SRD 90 betaald.
Kandhai zegt dat Suriname niet volledig afhankelijk hoeft te zijn van de internationale markt. Hij pleit voor de teelt van voederrijst die niet bestemd is voor menselijke consumptie, maar uitstekend gebruikt kan worden als grondstof voor veevoer. De rijst kan samen met andere supplementen de zetmeelbron heel goed vervangen. Alleen de soja zou dan als eiwit nog geïmporteerd hoeven te worden.
Kandhai zegt dat er een markt is voor de teelt van voederrijst. Op weekbasis gebruikt de pluimveesector ruim 700.000 kilo veevoer. Met de teelt van voederrijst kan hierop goed worden ingespeeld. Er zal beleid hierop gemaakt moeten worden, uitgaande van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Tot nog toe is dat niet gebeurd, omdat men huiverig is voor kruisbestuiving die de teelt van rijst voor de menselijke consumptie negatief kan beïnvloeden. Die vrees hoeft niet te bestaan als men de voederrijst gaat verbouwen op afgelegen arealen in districten als Para en Commewijne.

error: Kopiëren mag niet!