Oneerlijke ‘klant’ vastgelegd op camera

In winkel Jia Le Fu en andere winkels heeft een man heeft het tot zijn gewoonte gemaakt om niet te betalen en wel te winkelen. De man is op de camera vastgelegd. Hij is van middelbare leeftijd, van Inheemse komaf en kort van postuur. Hij beweegt zich voort op een bromfiets. Vrijdagavond heeft hij wederom zijn slag geslagen aan de Indira Gandhiweg no. 299 bij winkel Jia Le Fu. De man stapte de winkel binnen omstreeks tien uur ’s avonds. Hij pakte zijn ‘boodschappen’ en draalde in de winkel totdat het druk werd bij de kassa. In de drukte deed hij alsof hij naar geld zocht. Hij graaide in zijn portemonnee en zette wat geld op de toonbank. Kort hierna pakte hij het geld wederom en plaatste zijn boodschappen zelf in een tas. Bij het verlaten van de winkel, vroeg de winkelier hem naar zijn geld. Hierop zei de man dat hij reeds betaald had en toonde wat kleingeld. De Chinees twijfelde, maar een andere klant bevestigde dat de oneerlijke man zijn plicht wel had voldaan. De man in kwestie sprong op zijn motorrijwiel en verdween. Na verificatie van het beeldmateriaal is duidelijk geworden dat de klant niet heeft betaald.
De oneerlijke ‘klant’ is duidelijk zichtbaar op de vastgelegde beelden. Hij had op de bewuste avond een witte T-shirt aan en een zwarte valhelm van het zogenaamde kalebasmodel. De man toonde zelfs een badge die de identificatie van een gewapende macht zou moeten voorstellen. De ondernemer spoort de man nog steeds op in de buurt. Van derden heeft hij begrepen dat deze het tot een gewoonte heeft gemaakt om winkels op deze wijze te plunderen samen met een andere man. Zijn comparant dient slechts te bevestigen dat hij heeft betaald. Collega-winkeliers worden opgeroepen om alert te zijn.
De winkelier zegt dat het de laatste tijd schering en inslag is met de winkeldiefstallen. Haast alle winkeliers zijn overgegaan tot plaatsing van camera’s. Vooral eind van de maand doen zich veel gevallen van winkeldiefstallen voor. Sommigen zien zelfs kans buiten het gezichtsveld van security guards te stelen. De bewegingen van klanten moeten constant worden gevolgd op de camera’s. De ondernemers waren bang voor roofaanvallen, maar de kruimeldiefstallen vinden haast dagelijks plaats. Sommigen zeggen gewoon dat de prijzen niet kloppen, als reden waarom zij overgingen tot winkeldiefstal. De winkelier schrijft de handelingen toe aan een slechte sociaaleconomische situatie in het land. De verhoogde benzineprijs heeft meer roet in het eten gegooid.
Dagblad Suriname maakte ook contact met dr-lid Ramjiawan omtrent de veiligheid van winkeliers. Hij hield de krant voor dat de Vereniging van Kleine Winkeliers langer dan 25 jaar vraagt naar bescherming. Hij zal contact maken met de voorzitter van deze organisatie om te weten wat op dat gebied is gerealiseerd. Het dr-lid heeft zelf bij vele gelegenheden gepleit voor het afgeven van een bon, die als betalingsbewijs moet dienen. ‘Ook op dat stuk laat de overheid het liggen’, verzuchtte de lokale volksvertegenwoordiger.

error: Kopiëren mag niet!