Suriname vervaardigt binnenkort eigen landkaarten

De Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) wil haar eigen kaarten maken, haar eigen data produceren en zelf beheren. Gisteren hebben tien medewerkers van de afdeling Nautisch Beheer de twee weken lange Caris-training afgesloten. Speciaal hiervoor is trainerDagmar Kuil van Caris overgevlogen om aan de tien werknemers kennis over te dragen.
Van Bernice Braumuller-Mahabier, assistent manager Nautisch Beheer, verneemt Dagblad Suriname dat een bedrag van USD 25.000 is uitgegeven aan het trainen en aanschaf van softwares. Hiernaast betaalt de MAS uit eigen budget USD 6.000 aan jaarbijdrage per jaar. “Dat is het beste, als de mensen van de organisatie zelf de metingen kunnen doen en de eigen kaarten kunnen vervaardigen en zelf kunnen uitbreiden.”
“Doordat wij in staat zijn onze eigen data op te zetten, is het gemakkelijker updates te verrichten als bij de metingen anders wordt geconstateerd. Wij hoeven dan niet in te schuiven in het schema van Nederland en wachten tot wij eindelijk aan de beurt zijn. Wij kunnen nu alles zelf”, zegt Braumuller-Mahabier. Het vervaardigen van een kaart neemt een heel jaar in beslag. De frequentie van vervaardiging hangt af van de frequentie van veranderingen bij metingen.
Marijan Setrodikoro

error: Kopiëren mag niet!