Amzad Abdoel: ‘Invloedrijk deel bedrijfsleven wil minder vrije dagen’

‘Het is slechts een klein gedeelte van het bedrijfsleven, maar wel het invloedrijke deel, dat blijft beuken op minder vrije dagen’, zegt het NDP- assembleelid Amzad Abdoel aan Dagblad Suriname. De Commissie Vrije Dagen heeft zich gebogen over de herziening van het aantal nationale vrije dagen. Deze commissie heeft voorgesteld om het Hindoe- feest Divali en het Islamitische feest Id Ul Addha, die zelf door de president benoemd waren tot nationale feestdagen, in te trekken. Ook heeft de commissie voorgesteld om de Christelijk feestdag Tweede Pasen in te trekken als nationale vrije dag.
Abdoel: ‘Ik wil niemand onaangenaam zijn, maar de Hindoes en de Moslims hadden maar één vrije dag namelijk Phagwa en Id Ul Fitre. Divali en Id Ul Addha waren bijgekomen als tweede nationale vrije dag.’ Abdoel is het er niet mee eens dat deze twee nationale dagen worden ingetrokken. ‘Het kleine deel van het bedrijfsleven dat achter het snoeien van het aantal vrije dagen staat, staart zich enkel blind op de commercialisering van de feestdagen’, waarschuwt Abdoel. ‘Ik ben tegen de commercialisering van de feestdagen.’ Volgens Abdoel worden door de intrekking van de vrije dagen, slechts de belangen van het invloedrijke deel van het bedrijfsleven gediend.
De politicus meent dat de criteria die de commissie heeft gehanteerd om de genoemde drie vrije dagen in te trekken, duidelijk kenbaar gemaakt moeten worden. ‘Wij moeten niet vergeten dat we een multi-etnische en multireligieuze samenleving zijn.’ Abdoel vraagt zich af of de commissie bij het adviseren rekening heeft gehouden met de samenstelling van de bevolking en de spreiding van het aantal nationale feestdagen over de verschillende religieuze groeperingen.
De parlementariër twijfelt er niet aan dat de president bij Divali en Id Ul Adha een goed onderbouwde reden moet hebben gehad. ‘Hij heeft het toch niet zomaar gedaan, alleen voor het hebben van meer vrije dagen in het land?’ Het NDP-assembleelid oppert dat indien de president meer werkdagen wil, de volgende dag niet vrijgesteld moet worden bij nationale dagen die vallen op zondag.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!