Ruim 18.000 mensen zonder werk in Paramaribo en Wanica

Uit een peiling van het Algemeen Bureau voor de Statistiek blijkt dat er ruim 18.000 personen zonder werk thuis zitten in de districten Paramaribo en Wanica. Het gaat hierbij om 11.000 werklozen en ruim 7.000 werkschuwende personen, verdeeld over de twee districten. Gekozen is om deze peiling in Paramaribo en Wanica te houden, omdat volgens het bureau in deze twee gebieden ruim 2/3 deel van de Surinaamse bevolking woont. Er is gewerkt met personen in de leeftijdsgroep van 15 en 65 jaar.
In de peiling is er van uitgegaan dat een werkloze iemand is die niet werkt, wel wil werken, onmiddellijk beschikbaar is voor werk en actief naar werk zoekt. Volgens het Algemeen Bureau voor Statistiek is dit de strikte ILO-definitie waaraan statistiekbureaus over de hele wereld zich dienen te houden. Omdat de ILO rekening houdt met bepaalde situaties op de arbeidsmarkt van lidlanden die eventueel niet bevorderlijk zijn voor het actief zoeken naar werk, is ook een zogenaamde ruime definitie toegestaan, waarbij slechts met de eerste drie punten rekening wordt gehouden. De personen die niet actief naar werk zoeken, worden volgens het bureau “discouraged workers” of “ontmoedigden” genoemd. Deze groep bestaat dus uit ongeveer 7.000 personen. Het wordt benadrukt dat de cijfers die doorgaans gepubliceerd worden, de cijfers conform de strikte definitie zijn, maar dat het ABS waar mogelijk beide opties presenteert.
Seshma Bissesar

error: Kopiëren mag niet!