‘BEP verstoort oplossing occupatieprobleem Leiding 21’

De parlementariërs Andre Misiekaba en Sheilendra Girjasing zeggen in twee afzonderlijke interviews dat politici tegenstanders eraan meewerken het occupatieprobleem in stand te houden. Dit zeggen ze naar aanleiding van de beroering die is ontstaan op Leiding 21. Ongeveer 120 gezinnen die een perceel hebben geoccupeerd dat toebehoort aan de notaris Radjen Soerdjbalie, hebben  te horen kregen dat ze binnenkort worden ontruimd. Misiekaba die de mensen recent nog heeft gewaarschuwd dat ze zullen worden ontruimd, zegt dat de BEP de verwoede pogingen van de regering tegenwerkt om een stop te zetten aan de occupatie. Girjasing zegt dat naast de BEP ook eigen coalitiegenoten van Misiekaba tegenwerken. “Ik prijs de actie van de commissie om de occupatie te stoppen en ik weet ook zeker dat de DNA-voorzitter en de beleidscommissie alles zullen doen om de occupatie te stoppen, maar ik ben bang dat politieke tegenstanders ervoor zullen zorgen dat de occupanten worden opgehitst. Er is een tijdbom geplaatst in de gemeenschap die elk moment kan ontploffen”, waarschuwt Girjasing.
Misikaba zegt dat hij de uitspraken van Ronny Asabina van de BEP dat er een schikking moet worden getroffen, niet snapt. “Waarom moet er een schikking komen? Er is een eigendomsperceel geoccupeerd en geen domeingrond. Er kan dus onmogelijk sprake zijn van een schikking. Dezelfde persoon die enkele maanden terug sprak over een ‘zweef teki’ mentaliteit, is nu zelf bezig met zweef teki mentaliteit, waarbij er angst is dat er stemmen verloren zullen gaan bij de komende verkiezingen. De occupanten zijn ook mijn mensen, maar wat ze hebben gedaan, is tegen het recht. Het gaat in deze om nieuwe occupanten die duidelijk instructies hadden gehad om geduld te betrachten en niet te gaan occuperen. Ze hebben niet geluisterd.”
De NDP-parlementariër zegt dat hij het erg vindt dat de mensen zullen worden ontruimd. “Daarom ben ik naar ze geweest en heb ik ze gewaarschuwd, maar ze worden nu opgehitst. Dezelfde mensen met wie ik een afspraak had om niet te occuperen, praten nu anders.” Misiekaba zegt dat maar drie occupanten op het perceel hadden geoccupeerd. “Aan deze drie personen was de belofte gedaan dat er een oplossing zou worden gezocht, maar door de tijd heen blijken meer mensen daar te zijn gaan wonen.” Het DNA-lid zegt dat de mensen terug moeten gaan vanwaar ze zijn gekomen en als ze dat niet willen, dat ze zich moeten gaan aanmelden bij het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting. “Er zijn zoveel mensen die wel wachten. We hebben het probleem van Rahemalbuiten en Sunny Point toch ook opgelost? Mensen hebben op Goede Verwachting nu toch nutsvoorzieningen? Waarom kunnen de mensen van Leiding 21 niet wachten? We moeten nu stoppen met occuperen, anders dweilen we met de kraan open”, zegt Misiekaba resoluut.
Girjasing zegt dat de ‘koni’ om een zogenaamd huis te bouwen op een perceel is aangeleerd door ex-minister Martin Misidjan, die zijn eigen mensen op deze manier probeerde te beschermen. “De politie kan dan niet meer optreden tegen deze mensen, waardoor men maar blijft occuperen en er komt maar geen oplossing in de zaak. Nu doen de eigenaren nog niets, maar wat als ze beslissen privélegers op te zetten, omdat het recht hun niet kan helpen?” De VHP’er zegt dat de A Combinatie ook tijdens de Nieuw Front-regering nooit heeft willen meewerken aan het oplossen van dit vraagstuk, omdat er meer werd gekeken naar het vergaren van stemmen. De parlementariër van Commewijne zegt dat er nu moet worden ingegrepen voordat er sociale onrusten ontstaan. “Occupatie moet nu stoppen”, is de boodschap van beide parlementariërs.
Seshma Bissesar

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: