ABS geeft nieuwe publicaties uit

Het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) heeft gisteren twee nieuwe publicaties uitgegeven. De publicatie ‘Suriname Basisindicatoren Juli 2012’  bevat economische, monetaire, financiële en sociale indicatoren. In deze publicatie zijn het consumentenprijsindexcijfer (CPI), de brandstofprijzen en data over de handel opgenomen. In de publicatie ‘Economische Statistieken 2008 – 2012’ is er data over omzet. Ook wordt een indicatie gegeven van hoe het ambtenarenapparaat eruit ziet. Dit wordt in relatie gebracht met de bruto-uitbetalingen van landsdienaren, gerangschikt naar geslacht. In de publicatie wordt een overzicht gegeven van verschillende monetaire indicatoren. De ontwikkeling van de officiële wisselkoersen van de Amerikaanse dollar en de Euro en de gemiddelde parallelmarkt en wisselkoers van deze twee munteenheden.
Opmerkelijk in de presentatie van het ABS is dat in het overzicht van personen, die in aanmerking komen voor vrije geneeskundige hulp of een dokterskaart, er twee categorie huishoudens zijn opgenomen met een minimaal inkomen van SRD 40 om SRD 80. ABS Public Relation&Information officer Nancy Harnandan zegt dat het ABS niet onderzoekt hoe reëel deze cijfers zijn. ‘Dat is een beleidsaangelegenheid van de overheid.’
Bij de economische indicatoren geeft Harnandan aan dat er een toename is van arbeidslonen bij de overheid en het bedrijfsleven. In de publicatie wordt overigens een overzicht gegeven naar wat de inkomens zijn van de belangrijkste inkomstenbronnen in de economie. Bij de economische indicatoren is opmerkelijk dat er in het derde en het vierde kwartaal van 2011 en in het eerste kwartaal van 2012 een toenemende positieve handelsbalans wordt genoteerd.
De publicaties zijn elk voor SRD 30 te verkrijgen bij het ABS.
Widjai Ganesh

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: