Mukesh Jethoe in vermissingszaak Funna: ‘Funna leefde sober en dit deerde hem niet’

‘Ik heb Funna ongeveer 22 jaar geleden leren kennen in de buurt waar wij woonden in Den Haag’, vertelt een heel goede vriend van de vermiste Abdoelmohamed Funna, Mukesh Jethoe , aan Dagblad Suriname. Jethoe woont in Nederland. Funna, bekend als Jacob, is een zeer goede vriend en een vaderfiguur voor hem. ‘Mijn vriend is een zeer rustige man die een eigen mening erop na houdt. Hij bemoeide zich niet met andere mensen. Hij leeft sober en dit deert hem niet. Hij is trots op zijn manier van leven en luxe betekent niet veel voor hem. Mijn vriend neemt genoegen met weinig en is zeer bescheiden’, weet Jethoe te vertellen. Hij benadrukt eveneens de behulpzaamheid van zijn goede vriend.  Funna wilde zijn bezittingen achterlaten voor zijn kinderen. Vooral op grond hiervan verbaast het hem enigszins dat hij een testament heeft laten maken, waarin zijn huidige vrouw als enige erfgename is genoemd. Voor een ieder maar vooral voor de familieleden is het zeer zwaar en pijnlijk dat hun vader, zoon, broer vermist wordt en dat ze niet weten wat er aan de hand is.
Jethoe benadrukt dat Funna geen verkeerde vrienden had. ‘Dit was zijn ding gewoon niet.’ Zo reisde hij vaker af naar Suriname. In 2011 is hij zeer ziek van Suriname teruggekomen. Bij aankomst heeft de familie meteen de artsen geraadpleegd, maar na enkele onderzoekingen bleek dat hem niets mankeerde. ‘In Suriname liep hij als een pinguïn rond en zijn vrouw heeft mij nooit benaderd dat hij ziek was. Ik heb dit ook via via gehoord.’ Jethoe vertelt verder een kind aan huis te zijn bij Funna. ‘Vroeger was ik dagelijks bij hem en ik heb ook de sleutels van zijn woning. De zoon van een buurman die Funna ook kent, geeft aan dat hij sinds twee jaar fysiek achteruit is gegaan. Het was zijn droom om terug te keren naar Suriname en zijn oude dagen hier te slijten.’
Ook voor Jethoe blijft de vermissing een mysterie. ‘De huidige vrouw van Funna heeft aangegeven dat hij door een vriend vanuit Nederland zou zijn opgehaald, de heer M.B. ‘Ik heb hem via een gezamenlijke vriend van Funna en mij gesproken. Deze gaf mij telefonisch aan dat hij Funna in Suriname niet heeft gesproken noch gezien. Volgens deze heer liegt zijn huidige vrouw over het feit dat hij door hem is opgehaald.’ Het verbaast Jethoe wel dat het voor hem en een andere vriend niet mogelijk was om hiervan een schriftelijke verklaring te krijgen. Zowel de heer M.B. als de gezamenlijke vriend, R. wilde geen schriftelijke verklaring afgeven. ‘Waarom? Ik heb hierop geen antwoord’, zegt Jethoe. Hij heeft de indruk dat de vrouw van Funna verklaringen aflegt die niet kloppen.
Asha Gajadien-Bhagwat
Foto: Funna Abdoelmohamed

error: Kopiëren mag niet!