Energietekort was al voorspeld door Venetiaan

Het tekort aan energie was reeds voorspeld door ex-president Ronald Venetiaan. Dagblad Suriname sprak over de uitbreiding van de opwekcapaciteit van energie door de Staatsolie met ex-president Ronald Venetiaan. Hiertoe is een contract getekend. Zo werd in 2010 cijfermateriaal vertoond in De Nationale Assemblee over het tekort. Venetiaan legt er de nadruk op dat het tekort dat hij voorspelde meer te maken had met het leveren van energie door de Energiebedrijven Suriname, EBS. Er waren al bestellingen voorbereid, maar deze werden van de tafel geveegd door de toenmalige oppositie, de personen die thans deel uitmaken van de regering. In dit stadium durft Venetiaan niet in detail te treden over de uitbreiding. Hij wil eerst breedvoerig geïnformeerd worden over de situatie.
Staatsolie Maatschappij Suriname NV zal de opwekcapaciteit van haar elektriciteitscentrale te Tout Lui Faut uitbreiden met 34 megawatt, wat het totale vermogen naar 62 megawatt brengt. Hiertoe is er op donderdag 30 augustus 2012 een overeenkomst gesloten met Suriname Gas and Electricity Industry NV. De bouw van de centrale en levering van de generatoren zal geschieden door Wärtsilä OY uit Finland, dat hiervoor een overeenkomst met Suriname Gas and Electricity Industry NV is aangegaan. Wärtsilä heeft aan Staatsolie een garantie afgegeven voor de bouw en performance van de centrale. De bouwkosten zijn geraamd op US$ 46 miljoen en US$ 4 miljoen voor de uitbreiding van het onderstation. Het onderstation en de transmissiefaciliteiten te Tout Lui Faut zullen in overleg met EBS worden aangepast om de toegenomen stroomleveringen naar het elektriciteitsnet mogelijk te maken. Staatsolie speelt met deze investeringen in op de toenemende energiebehoefte in Suriname en op waarborging van de elektriciteitsvoorziening op middellange termijn.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!