Auto’s wassen voor theatervoorstelling

‘We hebben geld nodig om de twee voorstellingen mogelijk te maken’, begint Nynke de Ruigh, regisseur en choreografe. Enkele jongeren zijn gisteren bezig geweest bij servicestation Gemenelandsweg. Door het wassen van auto’s hebben zij geprobeerd wat geld te verdienen voor hun theatervoorstelling. De Ruigh vertelt dat er op 8 en 9 september de theatervoorstelling ‘Weg’ wordt gehouden in het CCS aan de Henck Arronstraat. ‘Theater maken kost heel wat en het geld daarvoor hebben wij niet.’ De artistiek-leider Tolin Alexander van Forum Tolin Toli Masanga (FTTM) zegt dat het stuk gaat over zeven meisjes die in een tehuis wonen. Er komt een moment dat zij afscheid van elkaar en van hun verzorgers moeten nemen. ‘Dat is heel zwaar voor ze.’ Het verhaal is geïnspireerd door Nynke de Ruigh.
Forum Tolin Toli Masanga is een stichting die zich bezighoudt met de ontwikkeling en opzet van verschillende creatieve toneelvoorstellingen en performances. De theaterproductie ‘Weg’ is onderdeel van een groter programma, genaamd ‘Brommen en Gieren’. In het leven mag je af en toe een beetje ‘brommen’, maar ook ‘gieren’ van het lachen.  Het eerste deel bestond uit het opbouwen van zelfvertrouwen. Dit jaar is het jaar van talent. Tolin Alexander heeft voor De Ruigh gekozen, omdat zij volgens hem de capaciteiten bezit.
Zonder een bedrag op te noemen, zegt de regisseur en choreografe dat zij toch aardig wat centjes nodig hebben om de twee voorstellingen mogelijk te maken. ‘Wij doen zelf alles pro Deo. Het is een vernieuwende stijl van theater die wij graag willen presenteren aan Suriname’, zegt De Ruigh. De zeven actrices van de ‘Weg’ hebben gisteren de auto’s gewassen. Volgens Tolin hebben de jongedames zelfwerkzaamheid en samenwerken hieruit geleerd.
Widjai Ganesh

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: