Lackin trekt Guyana over streep: Buurland zal meewerken bij regulering backtrack

Was Guyana’s standpunt eerst dat het land de backtrack niet zou erkennen als een legale route, na het gesprek van Buza-minister Winston Lackin met zijn collega ging Guyana overstag. Het buurland zal nu meewerken aan de regulering van deze veel gebruikte illegale oversteek. Lackin had in Guyana een gesprek over een aantal bilaterale zaken met collega Carolyn Rodrigues-Birkett. Eén van de belangrijkste zaken was de regulering van backtrack.
Guyana hield lange tijd vast dat de veerverbinding tussen South Drain en Moleson Creek de enige legale haven van het land was om vanuit Suriname via de Corantijnrivier Guyana binnen te treden. Nu hebben de Guyanezen hun standpunt ietwat veranderd. Binnenkort komt er een gezamenlijke technische commissie voor veiligheid, die de regulering van de backtrack route moet bestuderen. ‘We weten dat er bepaalde veiligheidszaken veranderd of in orde gebracht moeten worden. Daarom hebben we technische mensen in de commissie gezet, die zo spoedig mogelijk voorstellen moeten aandragen voor de regulering’, zei Lackin in Guyana.
De Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken merkte op dat de backtrack route een feit is in beide landen en dat deze daarom spoedig gereguleerd moet worden. Tegelijkertijd erkende Lackin ook het belang van de door de Europese Unie gefinancierde Canawaima-veerboot, die de legale verbinding tussen deze twee landen onderhoudt. ‘We zullen kijken hoe we regels kunnen maken, die de veiligheid van het hoogste niveau kunnen garanderen.’
Het duurt ongeveer 20 minuten om via de kleine houten boten de oversteek te doen vanuit Nickerie naar Skeldon in Guyana. Met de Canawaima veerboot neemt het meer dan een uur in beslag om de Corantijnrivier over te steken vanuit South Drain naar Moleson Creek. ‘Niet iedereen wil illegaal via de backtrack de oversteek doen, maar toch kiezen veel mensen deze route vanwege de snelle oversteek. We willen dat onze mensen vrijelijk kunnen bewegen, maar dan gereguleerd’, zegt Rodrigues-Birkett.
De autoriteiten in Guyana weten dat Guyanezen, Surinamers en mensen uit andere landen, vaak de landen illegaal binnentreden. Ook de wapenhandel en drugs-, mensen- en goederensmokkel gebruiken deze route. Alhoewel Guyana de backtrack nog niet erkent als legale haven om het land in en uit te treden, zijn er vaker Guyanese immigratieagenten ter plekke om goederen te inspecteren en te checken op belastingontduiking.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: