‘Sociale voorziening bedrijven laat te wensen over’

Nieuw Front-parlementariër Guno Castelen vroeg de regering erop toe te zien dat ook geldtransactiekantoren een degelijk sociaal beleid doorvoeren naar hun werknemers toe. Castelen sprak hierover bij de voortzetting van de behandeling  van de  Wet Toezicht Geldtransactiekantoren. Het assembleelid is de mening toegedaan dat de sociale voorzieningen in private bedrijven te wensen overlaten. Hij gaf de regering het advies scherpere wetgeving te maken om dit te voorkomen in het private deel van de deviezensector. Volgens Castelen wordt het werknemers moeilijk gemaakt zich te organiseren, waardoor hun belangen ondermijnd worden. Hij vond bijval van MC-assembleelid en voorzitter van de commissie van rapporteurs Rabin Parmessar. Het MC-lid vond ook dat de regering voorzieningen moet treffen in deze wet om de werknemers te beschermen. Dat zou volgens beide leden ook moeten gebeuren met andere wetten voor bedrijven in andere sectoren.
Volgens Castelen zou het niet kunnen garanderen van een verantwoord sociaal beleid, een grond moeten zijn voor de Centrale Bank van Suriname om de vergunning voor een geldwisselkantoor niet te verstrekken of in heroverweging te nemen. Dit onmaatschappelijk gedrag moet niet getolereerd worden, menen de leden. De assembleeleden vinden dat in de wet  tenminste voorzieningen moeten worden getroffen voor  het organiseren van werkers om te praten over hun belangen, een goed salaris, zwangerschapsverlof en vakantie.   DNA-voorzitter Jennifer Simons maakte de opmerking dat dit een probleem is in haast alle sectoren. Ze vroeg om de discussie te verplaatsen naar een ander geschikter moment. Parmessar vond de discussie echter terecht en merkte op dat het parlement en de regering alvast kunnen gaan werken aan regels betreffende de voorzieningen in de geldwisselkantoren.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: