Voor vandaag ben ik vlees noch vis Sportcolumn door Satis Baldewsingh

In de sporteditie van Dagblad Suriname van gisteren stond  er een heel opmerkelijk bericht over een  idee van Leo Victor, althans dat wordt gesuggereerd, om de Hoofdklasse uit te breiden en de Eersteklassecompetitie van de SVB op te doeken. Geeft stof tot nadenken. Het houdt in elk geval bezig. Vragen als: gaat de kwaliteit dan niet verder omlaag? Zullen er genoeg spelers zijn die op het hoogste niveau meekunnen? Zal men overgaan naar een soort systeem van evenredige spreiding van talenten of zal men het gewoon overlaten aan de marktwerking, waarbij een suikeroom de competitie zal ‘kopen’ of zo u wilt ‘coupen’? Dat hebben we ook al vaker meegemaakt. We weten ook dat matchfixing een groot probleem is, dit walgelijke verschijnsel wordt wereldwijd steeds erger. Hoe gaan we dat aanpakken? Zullen de teams die terug moeten naar hun bonden niet uitgehold worden? Zal er geen leegloop zijn met andere woorden? Zullen sponsoren zich niet terugtrekken en zich op de Hoofdklasse gaan richten waar er meer exposure is vooral door de opkomst van nationale sporten live op teevee? Dat is dan één kant van het sprookje. Aan de andere kant lijkt het me wel een goed idee. Een topcompetitie van 16 teams waarbij de kansen voor talenten om zich beter te ontwikkelen aanwezig zijn, daar de betere trainers toch liever met een groep werken waar er rek in zit. Sponsoren zullen zich beter kunnen profileren en dan kunnen misschien de eerste stappen worden gezet richting  professionalisering. Wat men misschien vergeten is om mee te geven, is dat teams verplicht moeten worden om ten minste  twee selecties te hebben. De ene kan dan in de Hoofdklasse uitkomen en de ander bij een lidbond, waarbij speleruitwisseling mogelijk is en teams dus meer uit hun dure spelers kunnen halen. Een brede selectie van 28 man waarbij slechts 16 worden opgeroepen, is ook tien keer niks. Er moet meer flexibiliteit komen. Ik begin als de politieke partij DOE te denken, met andere woorden ik wil mezelf alhier even voor schut zetten. Want dit is de partij van vlees noch vis. Neen, het komt omdat ik meer tijd nodig heb om een stellige mening te poneren. Echter heb  ik wel besloten erover te schrijven, daar het maatschappelijke debat hierover absoluut een must is. Eenieder weet dat er iets moet veranderen. Laten we kijken of de conservatieve bestuursders van de SVB het aandurven verregaande veranderingen door te voeren. Ik had het net over een politieke partij; die heeft een persbericht gelanceerd waarin ze uigebreid aangeeft  waarom we geen kans maken op de Olympische Spelen en wat nou allemaal fout is met de sport in Suriname en wat eraan gedaan moet worden. Niet zomaar poneerde ik eerder vlees noch vis. Hallo dominee Karel, dit weten we allang. Eenieder heeft er al over geschreven. U komt met niets nieuws. Wat hebt u als parlementariër gedaan om de sport weer sport te maken. Niets, in tegendeel hebt u gedoogd dat uw medeparlementariër de voetbalvelden decennialang terroriseert. Bent u ooit naar hem toe gestapt en verteld dat zulks gedrag niet volgens het Grote Boek kan en mag? Indien u dat gedaan hebt, bied ik per direct mijn verontschuldigingen aan, echter betwijfel ik dat. Sport gaat om geld. Men doet aan topsport om geld te verdienen. Echt leven als een ras- echte sociaal-democraat is in deze tijd van doorgeschoten kapitalisme niet mogelijk. Ik kan het weten, daarom raad ik eenieder aan om mijn  levensideologie niet na te doen. Het is niet leuk en vrij eenzaam wanneer anderen om je heen liever meeliften, dus zwartrijden in het systeem van Babylon en zich uitsluitend bezighouden met enge persoonlijke belangen. Kijk wat de gouden jongens van Uganda en Trinidad & Tobago gekregen hebben. Stephen Kiprotich die voor het eerst in 40 jaar goud won voor Uganda  Maar liefst 65.000 euro en een huis in zijn schoot geworpen. Olympisch kampioen speerwerpen Keshorn Walcott uit T & T kreeg onder andere 125.00 euro, een huis ter waarde van ongeveer 3 ton en 20.000 vierkante meter land in zijn woonplaats Toco. Een vliegtuig van Caribbean Airlines naar hem is vernoemd. Verder draagt de vuurtoren in Toco vanaf heden de naam ‘Keshorn Walcott Toco Lighthouse’. En natuurlijk een studiebeurs. Zouden we dit aan een topprestatie kunnen verbinden? Gezien de perikelen rond Nesty en Vriesde toen; door al die dyugu dyugu kom ik niet tot een andere conclusie dan dat niet alleen de rijstboeren incentives ontberen, maar ook mensen die aan topsport willen doen. Ik wil al die poeha zeggen dat  het beleid van de overheid niet deugt en dat al minstens 30 jaar! [email protected]

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: