Veelzijdige kunstenaar Waldy Simson neemt deel aan Carifesta XI

De veelzijdige kunstenaar Waldy Simson zal deelnemen aan Carifesta XI, het periodieke inter-Caraïbische cultuurfestival, dat in augustus 2013 door en in Suriname zal worden georganiseerd. Simson is door de Surinaamse overheid gevraagd om te exposeren tijdens de opening van Carifesta 2013. Deze kunstenaar is op 22 november 1962 geboren in Paramaribo en is woonachtig op het eiland Aruba, waar hij als docent het vak wiskunde verzorgt. Hij begon in Den Haag, Nederland, in 1988 met het schrijven van poëzie en teksten voor muziek. Hij zag zijn eerste gedicht getiteld ‘Sranan’ gepubliceerd in een editie van de Weekkrant Suriname (oktober 1991). Simson  werkt met papier, keramiek, tiffany en schilderkunst. Nadat hij exposities verzorgd had in het Gemeentehuis van Norg, in Utrecht en het Museum van Veenhuizen verscheen op 8 februari 1995, ook in Nederland, het eerste boek Liederen en gedichten van Simson. Op 14 februari 1997 introduceerde Simson de tiffanykunst in Suriname met de expositie Efraïm die werd gehouden in het Surinaams Museum. Na diverse exposities te hebben verzorgd in Suriname, op Aruba, Bonaire en Jamaica werd Simson uitgenodigd om, in het kader van de festiviteiten rond de negentigste verjaardag van de vrijheidsstrijder Nelson Mandela, een expositie te verzorgen in het Nelson Mandela National Museum in Zuid-Afrika. Simson die Nelson Mandela op 21 juli 2008 in Qunu, Zuid-Afrika, heeft ontmoet, heeft daar, onder zeer goede internationale publieke belangstelling, ook de tiffanykunst geïntroduceerd. Het door hem gemaakte tiffanykunstwerk Amandla werd toen opgenomen in de collectie van kunstwerken van het Nelson Mandela National Museum. Op 8 november 2009 verscheen in Oranjestad, Aruba, zijn tweede boek Nieuwe pennenvruchten. Het bevat onder andere poëzie, muziek, ‘Simson, een autodidact in de kunst deel 2′, foto’s van door Simson gemaakte kunstwerken die onderdeel zijn geworden van belangrijke internationale collecties, en een woordenlijst Surinaams-Nederlands. Simson heeft ook deelgenomen aan fondsvormende activiteiten ten behoeve van Haïti dat zwaar is getroffen door een aardbeving. Het door hem aan Haïti opgedragen gedicht getiteld ’12 januari 2010’ is behalve in het Nederlands ook vertaald in het Papiaments, Engels en Frans, en in briefkaartvorm verschenen. Simson is al langer dan 20 jaar actief als kunstenaar. Voor hem is kunst een deel van zijn leven. Ik kan niet meer zonder kunst, vertelt hij.

error: Kopiëren mag niet!