Zes Surinaamse studenten bij gastgezinnen in VS

Dewi Karijopawiro, Suëyen Asmoredjo, Sharona Rein, Sabrina Berrenstein, Jyotisch Shyamnarain en Dean Davis, allen mulo geslaagden, vertrekken op dinsdag 21 augustus 2012 naar de Verenigde Staten van Amerika(VSA) in het kader van het YES- uitwisselingsprogramma. De leerlingen zullen voor 10 maanden bij gastgezinnen vertoeven in verschillende steden. In Suriname werd het YES-programma in 2008 gestart door de stichting iEARN Suriname (International Education & Resorce Network) in samenwerking met de Ambassade van de VSA in Suriname. De leerlingen brachten vandaag met het bestuur en hun ouders een bezoek aan het Ministerie van Onderwijs. De delegatie werd ontvangen en toegesproken door Onderdirecteur Kenneth Biervliet. “Je bent uitverkoren en geselecteerd uit een grote groep, omdat je hebt gepresteerd”, oreerde Biervliet. Hij verwacht en rekent erop dat deze groep Suriname als volwaardige ambassadeurs zal uitdragen. Deze groep moet ervoor zorg dragen dat het project wordt gecontinueerd. Biervliet feliciteerde ook het bestuur en de ouders.
Wat is YES?
YES staat voor Youth Exchange & Study. De officiele naam is Kennedy-Lugar Youth Exchange and Study (YES) Program. Het YES-programma is een uitwisselingsprogramma tussen een specifiek land en de VSA. Het YES-programma werd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Amerika in 2002 gestart. Het programma wordt volledig ondersteund en gefinancierd door de Amerikaanse overheid.
Doel
Het doel van het YES-programma is om MULO-studenten (tussen 15 en 17 jaar) een beurs te verschaffen om een jaarlang in de VSA te verblijven. YES-studenten wonen met gastgezinnen, bezoeken highschool, participeren in activiteiten om zodoende meer te leren over de Amerikaanse gemeenschap en middels training leiderschap te ontwikkelen. Maar YES-studenten zijn ook een soort “jeugdambassadeur” voor hun eigen land met de bedoeling om de Amerikanen kennis te laten maken met het land en de cultuur van de YES-student.
Selectie
Om mee te kunnen doen aan het YES-programma moeten leerlingen aan een aantal criteria voldoen:
1. De Surinaamse nationaliteit bezitten
2. Minimaal 15 jaar en maximaal 17 jaar oud zijn (geboren zijn tussen 1 januari 1995 en 15 juli 1997).
3. In de 3e of 4e klas van het MULO zitten.
4. Een gemiddeld cijfer van 7,5 voor de vakken hebben gescoord bij overgang in de afgelopen 3 schooljaren.
5. Een gemiddeld cijfer van 7.5 voor Engels behaald hebben.
6. Nooit eerder voor langere tijd op vakantie of studie naar de VS zijn geweest.
Studenten die aan de Selectie Criteria voldoen en akkoord gaan met de Ouder-student Overeenkomst en de Algemene Programma Regels kunnen de studiebeurs aanvragen. Geïnteresseerde studenten kunnen via hun scholen met de aanvraag mee te doen. Het iEARN Suriname Coördinatieteam stuurt YES- informatie paketten naar de iEARN partner-scholen en andere scholen die ook geïnteresseerd zijn. Studenten moeten eerst via de administratie van hun school informeren als zij de informatie hebben ontvangen. Na de eerste aanvraag en evaluatie doen de studenten mee aan een SLEP-toets (Secondary Level English Proficiency Test). Zij met de hoogste SLEP-scores worden voorgedragen voor de laatste selectieronden (interview en groepsessies gedurende 3 dagen onder leiding van een “Selectiecommissie”.

error: Kopiëren mag niet!