Huur crematieplek Weg naar Zee verhoogd tot SRD 500

De huur van een crematieplek op het crematieoord Oedairadjsingh Varma te Weg naar Zee is verhoogd tot een bedrag van SRD 500. Dit resulteert automatisch in een verhoging van de crematiekosten. Volgens enkele onthutste burgers is het bedrag te hoog. Niet elke familie die een crematie wil verrichten, is in staat om dit bedrag te betalen. Volgens deze bezorgde burgers wordt het tijd dat de overheid met de meeste spoed een goedkoper alternatief aanbiedt aan burgers. Hierbij wordt gedacht aan het bouwen van een crematieoord, dat in ieder geval goedkoper moet zijn dan het crematieoord te Weg naar Zee. Roy Radjbalie van Uitvaartbedrijf Hamdard bevestigt de verhoging. Volgens hem is de verhoging niet veel, gezien de plannen die de eigenaar van dit oord heeft. De zee vormt een ernstige bedreiging voor het crematieoord. De regering op zijn beurt doet niets. Er vindt steeds landafwas plaats. Om dit te voorkomen en de plaats te behouden, heeft de eigenaar Radj Oedit besloten om grote investeringen te plegen. Deze verhoging is in samenspraak met de uitvaartverzorgers geschied.
Radjbali legt uit dat de crematieplekken meer naar voren moeten komen. Vernomen is namelijk dat de regering een dijk zal bouwen, maar wanneer dat zal gebeuren is nog een grote vraag. In eerste instantie werd een bedrag van SRD 75 gevraagd voor een crematieplek. Hierna werd dat verhoogd tot SRD 150, daarna tot SRD 200 en nu tot SRD 500. De directeur zegt dat zijn crematiepakketten dus ook zijn verhoogd. Het goedkoopste pakket dat Hamdard aanbiedt, is SRD 1850. Minder draagkrachtigen hebben ook de gelegenheid om het bedrag binnen enkele maanden te betalen. De directeur weet te vertellen dat vanwege de enorme concurrentie binnen deze branche er bijna geen sprake is van winst maken.
Radjbalie zegt dat wanneer zij met een situatie worden geconfronteerd dat iemand het bedrag niet kan betalen, er een beroep wordt gedaan op de eigenaar om het bedrag kwijt te schelden. Radjbali zegt dat het daarom goed is dat men vooraf een uitvaartverzekering sluit. Hij heeft vanaf 1991 een uitvaartverzekeringsmaatschappij, waar men voor maar ongeveer SRD 40 per maand, afhankelijk van de leeftijd, een verzekering kan sluiten. Radjbali weet te vertellen dat de overheid, met name de ministeries van Sociale Zaken en Binnenlandse Zaken,  wel een pot hebben voor ‘minder draagkrachtigen.’ Uit deze pot worden meestal de begrafenissen van dak- en thuislozen betaald. Deze worden begraven op de begraafplaats te Santo Boma.

error: Kopiëren mag niet!