Verdachten ontkennen beroving Coppename Markt ondanks beeldmateriaal

Rechter Alida Johanns heeft gisteren samen met de officier en de raadslieden het beeldmateriaal van de beroving van Coppename Markt in de rechtszaal bekeken.  Dit is geschied onder leiding van twee forensische opsporingsambtenaren. Acht verdachten zijn door de politie aangehouden voor vier verschillende berovingen. Zij worden ervan verdacht op 15 januari 2011 tezamen en in vereniging  een beroving te hebben gepleegd bij Coppename Markt. De rovers hebben SRD 90.000, US$ 500, een vuistvuurwapen en kostbare bezittingen van de medewerkers buitgemaakt. Op het beeldmateriaal is duidelijk te zien hoe de rovers gewapend de slachtoffers hebben aangevallen. Alle aanwezige journalisten keken heel belangstellend naar de beelden. Volgens een informant en de medeverdachte, Briar N., was de verdachte Iwan A. als eerste de zaak binnengedrongen.
Briar heeft bij de politie aangewezen wie de anderen waren die samen met hem de beroving bij Coppename Markt gepleegd hebben.  Hij heeft bij de politie de namen van de medeverdachten, Iwan en ene Landveld, genoemd. Landveld is nog niet aangehouden. Op de vorige zitting kwam Briar terug op zijn verklaring. Hij gaf aan dat hij nooit geconfronteerd is met het beeldmateriaal noch heeft hij personen aangewezen. De vraag van de rechter of hij op het beeldmateriaal te zien is, beantwoordde hij ontkennend. Hij gaf aan dat hij zichzelf niet op het beeld ziet, omdat hij daar niet aanwezig was.
Er werden ook twee politiefunctionarissen gehoord. Op een vraag van advocaat Raoul Lobo zei de politieman C. dat hij Iwan niet heeft herkend in het beeldmateriaal. De politieagent C. heeft een anonieme getuige gehoord die wel wist te vertellen wie er allemaal betrokken waren bij de beroving. Hij had daarna de getuige geconfronteerd met de beelden. De getuige wees toen aan wie er allemaal betrokken waren. Echter wenst deze getuige anoniem te blijven. Volgens de politieman C. is de getuige bevriend met de verdachten. De rechter vroeg de verbalisant of de getuige door de rechter-commissaris kon worden gehoord. Volgens de politieman kon dat niet.
De tweede politieman verklaarde dat de verdachte Briar alles vrijwillig bij hem had bekend. Hij had ook de medeverdachten aangewezen op het beeld. Echter bleef de verdachte ontkennen. Advocaat Lobo verzocht de rechter om de vrijheidsbeneming van de verdachte Iwan op te schorten. Hij gaf aan dat de politieagent Iwan niet op het beeld heeft herkend. Ook zouden  de vier ooggetuigen zijn cliënt niet hebben herkend. De verdediging was van mening dat het postuur niet voldoende is om iemand als verdachte aan te merkten.
Hierna reageerde de verdachte Ronny R. dat hij niet meer op de zitting zal  verschijnen, omdat de zaak steeds wordt uitgesteld en de getuigen volgens hem alleen maar leugens verklaren. Sinds zijn aanhouding klaagt hij over pijnen in de borst en aan zijn schouder. Hij klaagde dat hij na zijn aanhouding vreselijk is mishandeld door de politie. Echter is hij daarvoor nooit naar de dokter gebracht.
Aan de verdachten is ook ten laste gelegd dat zij op 17 januari 2011 een ATM- machine van RBTT (nu RBC-bank) hebben beroofd. De rovers zijn toen met SRD 400.000 ervandoor gegaan. Ook worden zij ervan verdacht het bedrijf PPS te hebben overvallen. Het laatste feit is gepleegd bij een Texaco-station aan de Anamoestraat op 15 april 2011. De criminelen gingen hier met een geldbedrag van SRD 75.000 en Euro 6.000 ervandoor. Alsof dit niet genoeg was, had één van de gewapende rovers één of meer schoten gelost op een omstander. De omstander, Michaël Lienga, kwam hierdoor te overlijden. De magistraat wil nog drie getuigen horen op 11 oktober. De verdachten blijven aangehouden.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: