Kort geding Ramasha tegen Sasur vandaag op de rol

Het mediabedrijf Ramasha heeft een kort geding ingediend tegen de Stichting Auteursrechten Suriname (Sasur). Deze zaak dient donderdag 16 augustus voor de eerste keer. Sasur heeft per deurwaardersexploot SRD 209.000 aan dwangsommen geclaimd bij Ramasha. Dit radiostation is ook ten prooi gevallen van Sasur die in 2006 en 2007 een hetze ontketende tegen bepaalde zenders en showorganisatoren. In de nasleep hiervan heeft de rechter in kort geding in 2009 uitspraak gedaan en de vordering van Sasur toegewezen.
“Het gaat om 2 muzieknummers en het zogenaamde repertoire van Sasur”, zegt de directeur van Ramasha, Radj Oedit. “Sasur blijft dwangsommen claimen op grond van een repertoire, ondanks dat het Hof van Justitie een maand eerder Sasur heeft terug gefloten”, aldus Oedit. Het Hof van Justitie besliste onlangs dat het vonnis van Sasur contra Rapar en RBN gedeeltelijk teruggedraaid moest worden. Het Hof is het er niet mee eens dat Sasur een algemeen repertoire kon afdwingen. Op grond van deze rechtspraak en andere ontwikkelingen weigert Ramasha te voldoen aan de dwangsommen. “De ironie van de zaak is dat het bij Sasur niet meer gaat om de 2 muzieknummers waarmee zij het eerdere kort geding vonnis heeft uitgelokt. Sasur blijft volhouden dat alle liederen bij haar zijn geregistreerd. Ramasha draait ook Surinaamse nummers af en die ontbreken opmerkelijk genoeg wel op de zogenaamde “playlists” die Sasur een keer heeft bijgehouden. Wat Sasur als playlists aanmerkt, is uit de duim gezogen. We zijn bereid Surinaamse artiesten te ondersteunen en de vergoeding voor hun muziekwerken te betalen, maar niet op deze manier. Als het via Sasur moet, dan zullen deze auteurs geen cent zien”, aldus de directeur van Ramasha.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: