Carl Breeveld: “Ondersteuning Bouterse aan Kwakoefestival zou desavouering Nederlandse politiek betekenen”

Parlementariër Carl Breeveld van DOE begrijpt de aanval van de Nederlandse politiek nadat bekend werd dat president Desi Bouterse zijn ondersteuning heeft gegeven aan het sukkelende Kwakoefestival. “Het Kwakoefestival is een cultureel erfgoed van de Surinamers in Nederland. Als de Nederlandse politiek geen geld op haar begroting kan opbrengen om te ondersteunen en degene die zij zo verguizen, Bouterse dus, dat wel doet, dan zou het gezichtsverlies voor haar betekenen”, zegt Breeveld. Zowel bij acceptatie als bij weigering van Euro 50.000 uit Suriname wordt Bouterse volgens hem de lachende derde.
Zowel de Nederlandse als de Surinaamse politici zijn in eerste instantie ervan uitgegaan dat de Surinaamse regering, onder leiding van president Desi Bouterse, Euro 50.000 cash heeft geschonken aan het Kwakoefestival, met als gevolg kritieken. “Een financiële bijdrage of inmenging van de Surinaamse overheid in het Zomerfestival (voorheen het Kwakoefestival) in Amsterdam-Zuidoost is niet gewenst”, liet bijvoorbeeld de Amsterdamse locoburgemeester Lodewijk Asscher woensdag weten via Volkskrant. President Bouterse heeft in een vraaggesprek met perschef Clifton Limburg van het Kabinet van de President verduidelijkt dat mensen van het Kwakoefestival hebben gevraagd om de naam van het kabinet te gebruiken voor het zoeken van sponsors. Zij hebben waarschijnlijk succes geboekt zegt Bouterse. Het staatshoofd heeft het Kwakoefestival ondersteund, omdat die dinsdag vroeg dreigde te sluiten door problemen met de sponsor. Bovendien betreft het een Surinaamse zaak. De president gaf aan dat Jules Wijdenbosch in Nederland is en ook een bijdrage levert.
Breeveld laat optekenen dat het op zich niet negatief zou zijn als de Surinaamse regering het Kwakoefestival in Nederland ondersteunt. “Suriname heeft altijd aan de ontvangende kant van de geldstroom gestaan en het is goed voor onze waardigheid om een keer ook een geste te doen”, zegt Breeveld. Hij merkt op dat Stichting Kofoe, die staat achter het Kwakoefestival, jaren te kampen heeft met financiële problemen.
Parlementariër Asiskumar Gajadien meent dat de regering elke stichting financieel mag ondersteunen. “De regering zou het geld comptabel wel moeten verantwoorden, maar dat is niet meer nodig want de president heeft uitgelegd dat het anders is gebeurd”, aldus Gajadien.
 

error: Kopiëren mag niet!