Staatsolie bereid vissers Johanna Margaretha te helpen

Staatsolie is bereid de vissers van Johanna Margaretha en Rust en Werk tegemoet te komen. De vissers klaagden over een dambreuk te Moesisiekreek ter hoogte van het landgoed van een ondernemer en over dammen in de nieuwe waterwegen die zijn aangelegd door Staatsolie. Door de dambreuk stromen de vissen uit de visgronden naar de Commewijnerivier en de dammen die door Staatsolie zijn aangelegd in de nieuwe waterwegen, werken belemmerend voor de vissers die naar hun visgronden varen. De districtscommissaris van Commewijne, Ingrid –Karta Bink, zegt aan de krant dat na een bespreking met Staatsolie er hoop is voor de vissers. Ze zegt dat Staatsolie eerst een onderzoek zal doen naar de oorzaak van de dambreuk. “Het maakt niet uit wat de oorzaak van de dambreuk is, Staatsolie heeft al toegezegd de breuk te zullen herstellen.”
De dc zegt dat de damwanden die zijn aangebracht in de nieuwe waterwegen niet zomaar zijn aangelegd. Er is eerst overleg gepleegd met het Nimos en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Volgens de dc moest rekening worden gehouden met de milieueffecten, daar de nieuwe waterwegen in eerste instantie waren aangelegd om olieboringen te doen. “De vissers hadden hun eigen waterwegen, maar sinds de nieuwe zijn aangelegd, hebben zij hiervan gebruik gemaakt, waardoor de oude waterwegen zijn dichtgegroeid.” Er zal onderzoek worden gedaan samen met het Nimos en LVV.
Volgens de dc zal Staatsolie de oude waterwegen herstellen, zodat de vissers ongestoord hun werk kunnen doen. Parlementariër Shailendra Girjasing vraagt zich af welke milieueffecten een rol spelen bij deze twee gevallen. “Er wordt niet eens gekeken naar het belang van de vissers. Ik heb al eerder brieven geschreven naar Staatsolie en gevraagd of ze ten minste de oude waterwegen wilden herstellen. Echter heeft Staatsolie aangegeven dat ze dat niet zal doen. Staatsolie meent dat de overheid zich zou moeten bekommeren om de waterwegen, zegt Girjasing. Hij zegt dat er veel tijd verloren gaat in een zogenaamd onderzoek en uiteindelijk de vissers toch maar schade blijven lijden.
Seshma Bissesar
 

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: