Interesse Belgische Univeg voor overname SBBS

De regering onderneemt voor de derde keer een serieuze poging het bacovenbedrijf SBBS (Stichting Behoud Bananensector) te privatiseren. SBBS-president-commissaris Rudie Chin Jen Sen zegt aan Dagblad Suriname dat het proces ingezet is middels het openstellen van een internationale openbare inschrijving. In 2005 bleek het enige geïnteresseerde bedrijf het Franse Company Fruitiare te zijn, dat echter afhaakte vanwege een crisis op de Europese bananenmarkt. Ook was volgens Chin Jen Sen het bananenexportbeleid toen niet duidelijk. In 2008 gingen de plannen voor overname van het Surinaams bananenbedrijf door de Belgische fruitafnemer Univeg ook niet door. Vanwege de wereldcrisis kelderden de prijzen op de bananenmarkt naar een zodanig dieptepunt dat Univeg zich genoodzaakt zag de onderhandelingen te stoppen. Volgens Chin Jen Sen blijkt de Belgische afnemer nog steeds interesse te hebben voor het Surinaams bedrijf. Alle bezittingen van de SBBS, zo ook de bananensteigers, gaan mee in de privatisering.
Voorzitter Dayanand Dwarka van de SBBS Werknemersbond Nickerie zegt dat de positie van de arbeiders gegarandeerd is. Er hoeft geen banenvrees te bestaan vanwege de op handen zijn de privatisering van het bedrijf. Dwarka zegt dat de strategie bij de opzet van de SBBS altijd erop gericht was om het bedrijf na stabilisatie, te privatiseren. De SBBS-vakbondstopper zegt dat de onderneming nu stabiel en als zodanig ook verkoopbaar is. Het bedrijf heeft anno 2012 een topproductie bereikt, waardoor ze kan concurreren met andere bananenproducerende landen in de regio. De SBBS heeft in de eerste helft van het jaar ruim 40.000 ton gehaald en verwacht voor eind dit jaar een productie van 80.000 ton. In 2011 werd nog 70.000 ton bereikt. Dit zijn  topproductiecijfers in vergelijking met de periode van Surland, het oud bananenbedrijf.
Surland haalde op 1 hectare 15 ton per jaar, terwijl SBBS nu zit op een realisatie van tussen de 45 en 50 ton per hectare per jaar.  Het bedrijf heeft in totaal  1941 hectaren onder haar beheer.  Dwarka beloofde zich te zullen houden aan alle afspraken vervat in de collectieve arbeidsovereenkomst (cao). Het failliete oude bananenbedrijf Surland ging in 2002 over in het huidige SBBS, dat met nieuwe productietechnieken en een miljoeneninjectie van de Europese Unie nu weer in staat is break even te draaien.

error: Kopiëren mag niet!