Tomatenboorders eisen hun tol na 8 jaar

Het was ongeveer acht jaar geleden toen de agrarische sector in Suriname voor het eerst te maken kreeg met tomatenboorders die complete tomatenaanplanten verwoestten. Het insect kwam Suriname binnen via gesmokkelde tomaten uit Brazilië. Nu, 8 jaar later, wordt geconstateerd dat de boorders terrein hebben gewonnen: ook boulanger, komkommer en paprika zijn ten prooi gevallen van dit insect. Dagblad Suriname sprak over deze problematiek met de voorzitter van de Landbouwcoöperatie Kwatta, Wim Bajnath. ‘Wij waren vroeger gespecialiseerd in tomatenteelt. Maar na de komst van de boorders zijn we overgestapt naar de teelt van andere groenten, vooral bladgroenten. Leunen op de teelt van tomaten zou voor ons het doodvonnis betekenen.’ Bajnath zegt dat alle bestrijdingsmiddelen al zijn uitgeprobeerd om de insecten uit te roeien, zonder succes. De intrede van de boorders werd manifest te Weg naar Zee in de tomatenteelt. Hierna volgden andere gebieden en andere gewassen.
Bij een ‘besmetting’ tasten de insecten gemiddeld 65% van het aanplant aan. De aantasting is met het blote oog zichtbaar, behalve bij boulanger. ‘Wanneer je daar heel goed kijkt, dan zie je de fijne gaatjes. Maar de meeste mensen kunnen dat niet zien, alleen landbouwers die bekend zijn met het geval.’ Bij het opensnijden van de vrucht worden de kleine wormen zichtbaar. De larven hebben zich dan ontpopt tot wormen.
In de vorige beleidsperiode heeft LVV tal van mogelijkheden bekeken om de boorders te bestrijden. Deze bleken niet effectief te zijn. Een ontwikkeld systeem om met water de insecten aan te lokken en te bestrijden, is ook mislukt. Bajnath vreest het ergste voor de agrarische sector, omdat niets opgewassen was tot nu toe tegen de vernietigende boorders.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!