DNA wil gemeenschap bewuster maken van effecten klimaatsverandering

Het parlement heeft vorige week de vaste commissie Klimaatsverandering benoemd, die als commissie van rapporteurs zal optreden bij de behandeling van de wet inzake de toetreding van Suriname tot het verdrag dat de Caribbean Disaster Emergency Management Agency (CDEMA) oprichtte. De CDEMA coördineert regionale activiteiten gericht op rampenbeheersing en verleent hulp bij calamiteiten en rampen die zich voltrekken in het Caribisch gebied . Een DNA-commissie onder leiding van NDP/MC-assembleelid Andre Misikaba is belast met de voorbereiding om te komen tot behandeling van deze wet met betrekking tot de toetreding tot dit regionaal orgaan. Deze commissie zal als onderdeel van haar voorbereidend werk gesprekken voeren met relevante stakeholders zoals het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR), het Nimos en de Meteorologische Dienst. Suriname is in de afgelopen maanden geconfronteerd met het nieuwe natuurfenomeen van rukwinden, dat voor enorme ravage heeft gezorgd. Alhoewel het wetenschappelijk onderzoek nog gedaan moet worden, kan nu al geconcludeerd worden dat dit verschijnsel het gevolg is van klimaatsverandering. Misiekaba vindt het daarom belangrijk dat Suriname zich voorbereidt om lid te worden van het verdrag. Alle Caricom-lidstaten met uitzondering van Suriname en Haïti zijn lid van deze regionale rampenbeheersingsorganisatie.
De MC-parlementariër vindt het noodzakelijk dat Suriname zich met de overige Caricom-landen bundelt om zijn kennis en expertise in het omgaan met rampen te  verrijken. De Caricom-landen zijn al jarenlang bekend met het fenomeen rukwinden en beschikken over de specifieke deskundigheid hoe het natuurgeweld te beheersen. Het parlement heeft ervoor gekozen het verdrag in het openbaar te behandelen om de gemeenschap deelgenoot te maken van de inzichten die op nationaal niveau bestaan ten aanzien van klimaatsverandering. Het parlement ziet volgens Misiekaba graag dat de gemeenschap middels de debatten bewuster gemaakt wordt van dit mondiale vraagstuk. Teveel Surinamers zien  klimaatsverandering en de verwoestende gevolgen daarvan nog steeds als een ‘ver-van-mijn-bed-show’.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: