Levensmiddelen duurder door eurocrisis

De val van de euro heeft als direct gevolg prijsstijging van goederen die verhandeld worden op de internationale markt. Manager Radjen Ramsoedit van Combemarkt zegt dat vanwege de huidige eurocrisis, levensmiddelen als uien, suiker, knoflook en aardappel in prijs zullen stijgen. Volgende week worden de nieuwe ladingen verwacht. Zo zal de nieuwe prijs van aardappel SRD 2,- per kilo zijn. De oude partij werd nog voor SRD 1,40 verkocht. Knoflook gaat van SRD 4,- naar SRD 8,50 per kilo, terwijl uien van SRD 1,30 voor een kilo gaat naar SRD 2,25. Het geringe vertrouwen in de euro en de Amerikaanse dollar dwingen investeerders ertoe hun geld te investeren in cacao, koffie, thee, melk en melkpoeder, die dan ook weer in prijs zullen stijgen.
Naast de crisis op de financiële markt, blijken volgens Ramsoedit ook de veranderde klimatologische omstandigheden en de toenemende welvaart een bepalende rol te hebben in de prijsstijgingen. De groei van de wereldbevolking en de toenemende welvaart in onder meer China en India hebben ook een toenemende druk op levensmiddelen tot gevolg. Dit leidt vaker tot schaarste en prijsverhoging van voedselproducten op de wereldmarkt, zegt Ramsoedit. Hij zegt dat er momenteel ook een prijsstijging op de wereldmarkt is wat betreft maïs, sojaolie, suiker, rijst en kip. Omdat er een schaarste is opgetreden aan maïs, wordt pluimvee met rijst gevoed. Dit heeft geleid tot een enorme boost in de prijs van rijst op de wereldmarkt.
Suriname is een importeconomie en importeert op deze wijze ook de prijsstijging. ‘We moeten de handelsgoederen importeren anders creëer je een lokale schaarste.’ Ramsoedit zegt dat de regering daarom een beleid moet stimuleren voor de ontwikkeling van de productie en de agrarische sector, om de afhankelijkheid van het buitenland te doorbreken. De technologie is volgens Ramsoedit een andere factor die de prijzen beïnvloedt. ‘Technologische uitvindingen die het milieu hebben aangetast in de afgelopen jaren, hebben nu tot gevolg dat de natuur steeds minder opbrengt.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: