Dieselprijs licht gestegen

De nieuwe dieselprijs bij Sol is licht gestegen. Consumenten betalen vanaf woensdag zes cent meer bij de pomp. De prijs ging van SRD 4,59 naar SRD 4,65. De prijzen van de overige brandstofsoorten zijn nog stabiel gebleven, zegt voorzitter Robbert van Dijk van de Surinaamse Servicestations Exploitantenbond (SSEB). Het is onbekend hoelang deze stabiele situatie zal aanhouden, omdat de lokale oliemaatschappijen geen invloed hebben op de prijsontwikkeling. Sinds eind mei vertoont de pompprijs een dalende trend en is al geruime tijd op SRD 4 voor een liter, in vergelijking met de recordprijs van SRD 5,46 in april 2012. De stabilisatie is positief voor de bedrijfsvoering van de pomphouders, zegt Van Dijk.
Of de prijsdaling geleid heeft tot een toename in de verkoop is volgens Van Dijk moeilijk te zeggen. Sonja Sewgobind van de afdeling Algemeen Economisch Beleid (AEB) op Handel en Industrie bevestigt dit. Uit de importcijfers kan volgens haar wel geconcludeerd worden dat er een toename is in het brandstofverbruik. Het hoeft echter niet per se verband te houden met de prijsdaling van brandstof. “Het zou best mogelijk zijn dat er meer auto’s op de weg zijn”, zegt Sewgobind. Het hoofd AEB zegt dat in 2011 aan gasoline en diesel ruim  403 miljoen liter is geïmporteerd; in 2010 was dat 333.68 miljoen  liter.  Er is dus een merkbare stijging in het brandstofverbruik in 2011 ten opzichte van 2010.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: