China financiert 1.000 volkswoningen

Suriname en China hebben gistermorgen een leningsovereenkomst getekend voor de bouw van 1.000 volkswoningen. Hiermee is een bedrag van US$ 47 miljoen gemoeid. Het is de bedoeling om in totaal 5.000 woningen te doen financieren en bouwen door China. Dit zal gebeuren onder supervisie van het Chinese bedrijf Dalian. Het Surinaamse bedrijfsleven is ook betrokken bij dit project.
Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken memoreerde bij de ondertekening de belofte van president Desi Bouterse dat de woningbouw aangepakt zou worden. “Dit project is bijzonder belangrijk voor het volk. Ook de werkgelegenheid wordt hierdoor gestimuleerd.” De regering heeft in het Ontwikkelingsplan aangekondigd dat 18.000 woningen zullen worden gebouwd in 5 jaar.
De Chinese ambassadeur Yaun Nansheng zei dat de samenwerking tussen beide landen opgevoerd is sinds het aantreden van de nieuwe regering. Hij is blij dat zijn regering een bijdrage kan leveren aan de bouw van de woningen. De financiering zal geschieden via de Exim-bank. De minister van Financiën, Adelien Wijnerman, zal binnen een week de overeenkomst tekenen voor de uitvoering van het project.
Het is de bedoeling om 5.000 woningen te bouwen in samenwerking met China. “De ondertekening is de eerste stap”, zei de bewindsman. Er moest rekening gehouden worden met het leningenplafond. De bewindsman en de ambassadeur benadrukten dat de bouw van de woningen verlichting zal brengen voor velen die een huis nodig hebben.
Minister Lackin is voor november 2012 uitgenodigd om een bezoek te brengen aan China. In oktober wordt er een nieuw bestuur gekozen in China. Lackin wordt dan de eerste Zuid Amerikaanse Buza-minister die onder het nieuwe Chinese bestuur een bezoek brengt.
Widjai Ganesh

error: Kopiëren mag niet!