Van Leeuwaarde wil gouden plak halen in Barcelona

De 18-jarige Rafeal van Leeuwaarde van De Dolfijn heeft maar een droom en die is de gouden plak halen tijdens het wereldkampioenschap zwemmen op het onderdeel 50 meter schoolslag. Dit wordt in Barcelona, Spanje, gehouden. ‘Op mijn 7de sloot ik mij aan bij de VOS. Ik nam zwemmen als een hobby, maar door begeleiding van Gordon Touw Ngie Tjouw en Oscar Braaf hebben zij mijn hobby tot mijn levensstijl gemaakt’, zegt Van Leeuwaarde aan Dagblad Suriname.
‘Na 2 jaar gezwommen te hebben voor VOS, stapte ik naar zwemvereniging Neptunes, waar ik 6 jaar lang ben gebleven. Daarna verhuisde ik voor een jaartje naar Oase en stapte drie jaar geleden naar De Dolfijn. De reden waarom ik voor Dolfijn had gekozen, was dat er een strak programma was en discipline stond hoog op de agenda’, legt Van Leeuwaarde uit.
‘Mijn beste prestatie in mijn 11-jarige carrière was toen ik op Aruba in 2012 tijdens de Caribbean Islands Swimming Championships (CISC) 15-17 jaar de gouden plak haalde op het onderdeel 50 meter schoolslag. Dat is ook mijn specialiteit. In totaal moet ik al zo’n 200 medailles hebben gewonnen, maar de eerste was in het jaar 2001. Toen won ik de 25 meter vlinderslag.’
Van Leeuwaarde heeft ook nationale records verbeterd. Zo staan de 25 meter en 50 meter schoolslag op zijn naam en tot nu toe heeft niemand dit verbroken. Bij de 25 meter schoolslag heeft hij een tijd van 28.81 seconde neergezet, terwijl bij de 50 meter schoolslag een tijd van 29.63 seconde is vastgelegd.
Van Leeuwaarde die college volgt bij Christian Liberty Academy of Suriname, wil nu een tijd van 28.32 seconde neerzetten op de 50 meter schoolslag om zijn B-limit te halen. Alleen zo kan hij volgend jaar meedoen in Barcelona. Hij bedankt ook iedereen die een bijdrage geleverd heeft om hem te krijgen, waar hij nu is.

error: Kopiëren mag niet!