Psychopaat veroordeeld wegens drugssmokkel

De Nederlander Dennis Van Geene heeft zich schuldig gemaakt aan overtreding van de Wet op verdovende middelen. Van Geene gaat voor 12 maanden de bak in. Advocaat Oscar Koulen gaf aan dat zijn cliënt aan een psychotische stoornis lijdt. Hij overhandigde de rechter een brief van de behandelende psychiater. De verdachte was naar Suriname afgereisd met de bedoeling drugs te smokkelen. Hij kocht 17.45 gram cocaïne. Voor de coke betaalde hij Euro 5.000. De verdachte gaf de rechter aan dat hij zich van het feit bewust was. Op de luchthaven werd de drugs ontdekt. In zijn koffer werd in okers en sinaasappel het verboden spul aangetroffen. De rechter merkte op dat de mensen vergeten dat alle luchthavens een scan hebben, die alle rare dingen kan zien. En toch nemen de mensen de kans om drugs te smokkelen.
Officier van justitie Nirmala Maikoe had een strafvoorstel gedaan van 15 maanden, een geldboete van SRD 1500, subsidiair 2 maanden hechtenis en onttrekking van de drugs aan het verkeer. De raadsman betoogde dat er rekening moest worden gehouden met de omstandigheden. Als iemand een feit heeft gepleegd, moet er een sanctie worden opgelegd. Maar men moet ook rekening houden met de omstandigheden. De raadsman haalde gezondheidssituatie van de verdachte aan. Hij verzocht de rechter een zodanige straf te willen opleggen dat de verdachte binnenkort naar huis mag. Ook gaf de advocaat aan dat hij vanaf de voorgeleiding de officier had gevraagd om de verdachte ergens onder te brengen waar hij begeleid kon worden. De magistraat achtte uitvoer van 1.745 gram cocaïne wettig en overtuigend bewezen. Zij veroordeelde Van Geene tot een celstraf van 12 maanden met aftrek, een geldboete van SRD 1500,  te vervangen door een maand hechtenis, en onttrekking van de drugs van het verkeer.
Saskia Bandhan               

error: Kopiëren mag niet!