NH geeft geen goudconcessies in rivieren

Directeur Idris Taus van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) weerspreekt de berichten als zouden onder de geplande gewijzigde wetgeving, delen van rivieren worden uitgegeven als goudconcessies. De Mijnwet is vorig jaar ingetrokken, na veel kritiek op het beleid vanwege de negatieve gevolgen van het mijnen op het milieu. De vernietiging van het milieu vanwege het grootschalige kwikgebruik bij de goudwinning is één van de zorgpunten. Taus zegt dat de winning in de rivieren niet is toegestaan bij wet. Volgens de huidige inzichten zal er in de gewijzigde wet absoluut geen sprake zijn van het uitgeven van goudconcessies in rivieren. Dat is niet aan de orde. Momenteel werken deskundigen aan de aanpassing van de Mijnwet. De aangepaste Mijnwet moet bij de begrotingsronde in oktober 2012 worden behandeld.
Bronnen melden Dagblad Suriname dat er wel sprake zou zijn van het uitgeven van concessies in rivieren in de gewijzigde wet. World Wildlife Fund Guyana (WWF Guyana) heeft onlangs nog haar bezorgdheid geuit over de ernstige vervuiling van de Saramaccarivier, die door het achterland van Para loopt waar gouddelvers op grote schaal goud ontginnen. De kwikvergiftiging heeft ernstige gevolgen voor de gezondheid van mens en dier. WWF dringt aan op kwikvrije goudwinning. Daarvoor moet de Mijnwet van 1986 eerst nodig aangepast worden.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: