Mahinder Rathipal: ‘Waarom geen verlieslatende bedrijven privatiseren?’

‘Waarom geen verlieslatende bedrijven privatiseren’, vraagt het VHP-assembleelid Mahinder Rathipal zich af, wanneer hij de op handen zijnde privatisering van Staatsolie nader bekijkt. Dat juist Staatsolie nu is uitgekozen en andere winstgevende bedrijven daarna volgen, doen bij het assembleelid het vermoeden ontstaan dat getracht wordt om bepaalde personen te accommoderen met de privatisering. ‘Want het gaat om bedrijven die een enorme bijdrage leveren aan de economie van het land.’ Rathipal vraagt zich af waarom de aandelen van de verlieslatende bedrijven niet opengegooid worden. ‘Laten de personen het risico op zich nemen.’
Volgens de parlementariër is het van groot belang dat de basis voor privatisering van Staatsolie duidelijk van tevoren bepaald is. Ook moet er sprake zijn van transparantie over de omvang van de privatisering. ‘Het betreft een bedrijf dat heel goed boert en het is van belang dat er heel zorgvuldig hiermee omgegaan wordt.’ Rathipal vreest dat het bedrijf in verkeerde handen terechtkomt. ‘Het moet geenszins het geval zijn dat een kleine groep politieke bonzen het voor het zeggen heeft. Want dan gaat het totaal verkeerd aflopen.’
De politicus heeft in principe geen bezwaar als bedrijven geprivatiseerd worden. ‘Maar er moet voor gewaakt worden dat het bedrijf in verkeerde handen terechtkomt die zorg dragen voor verdere afbouw van het nu florerend bedrijf.’ Het Nieuw Front heeft een brief gericht aan president Desi Bouterse waarin om opheldering over deze kwestie wordt gevraagd. Het antwoord van de president wordt afgewacht.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!