Kans uitbraak cholera in Suriname zeer gering

De kans op een cholera-uitbraak in Suriname is zeer gering. Cholera is een zeer acute diarreeziekte. Dat betekent dat een besmette persoon slechts binnen een paar uren een andere kan besmetten. Op dit moment is er in Cuba sprake van een cholera-uitbraak. De situatie is zeer zorgwekkend. Een reis van Cuba naar Suriname duurt minstens een dag, waardoor het zeer onwaarschijnlijk is dat deze ziekte naar Suriname kan overwaaien. De besmette persoon zou binnen deze periode behandeld zijn geworden, zegt Lesley Resida, de directeur van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG). De landen die wel risico’s lopen, zijn de grenslanden en de landen waar men na een dag reizen arriveert.
In Suriname komt er geen cholera voor. Er zijn recent cholera-uitbraken in Haïti geweest en nu in Cuba. Suriname is gevrijwaard gebleven. Volgens Resida zijn onze gezondheidssystemen zodanig, dat bij het voorkomen van diarree bij meerdere personen er gelijk een onderzoek wordt ingesteld.

error: Kopiëren mag niet!