Nieuwe manier van omgaan met medisch afval voor Suriname

“Een van onze punten in het beleid is milieu, bescherming van het milieu en daarbij is omgaan met medisch afval wat in de ziekenhuizen en poliklinieken wordt gegenereerd. Dat moet natuurlijk niet bij het normale afval belanden, want het kan infectueus materiaal hebben, zoals bacteriën. Dat moet op een adequate manier afgevoerd en verbrand worden, waarbij al die bacteriën en schimmels mee verbranden.” Dit vertelt de directeur van Volksgezondheid Marthelise Eersel op woensdag 12 juli 2012 tijdens de ondertekening van de overeenkomst tussen het ministerie van Volksgezond en Recycling Company Suriname (Recomsur) in het kader van medisch afvalverwerking.
De overeenkomst, getekend tussen het ministerie van Volksgezondheid en Recomsur, houdt in dat Recomsur een verbrandingsoven oftewel incinerator van het ministerie in bruikleen krijgt voor de verwerking en verbranding van medisch afval in Suriname. De incinerator is het bezit van het ministerie van Volksgezondheid, het afvalverwerkingsbedrijf Recomsur zal zelf zorgen voor het onderhoud en service van het apparaat.
Er zijn 2 verbrandingsovens in Suriname, een bij de Stichting Wasserij Particulieren Ziekenhuizen (Waspar) en het andere bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). De verbrandingsoven bij Waspar is in ongebruik geraakt en de oven bij het AZP moet verplaatst worden.
Suriname wil een nieuwe manier van omgaan met medisch afval “waarbij niet iedereen maar zijn ding doet, het moet eigenlijk gecentraliseerd worden en het moet volgens ISO-normen gebeuren. In Suriname willen wij komen tot het punt van verantwoord verwerken van medisch afval”, geeft directeur Eersel aan.
De Surinaamse overheid  is een lening aangegaan  bij de Inter American Development Bank  (IDB) voor 5 miljoen Amerikaanse Dollars voor “Health Sector Reform Implementation ”.
Uit dit project was er een deel van de middelen bestemd voor preventieve en primaire gezondheidszorg. Met een deel van deze gelden werd het proces van het omgaan en verwerken van medisch afval op touw gezet.
Uit een studie, uitgevoerd door de Pan American Health Organization (Paho), blijkt dat er in Suriname 3000 kilogram medisch afval dagelijks wordt geproduceerd, waarvan er nog niet eens de helft vernietigd  kon worden. In samenwerking met de Paho en de Caribbean Environmental Health Institute werd een boekje uitgegeven, Medical waste managment, how to handle medical waste, dat verspreid werd over naar alle instanties die werkzaam zijn in de Surinaamse gezondheidszorg.
Om de verwerking van medisch afval concreet aan te pakken, is er met  fondsen uit  het US President’s Emergency Plan for Aids Relief (Pepfar)  voor Suriname een verbrandingsoven aangeschaft.
Het ministerie van Volksgezondheid heeft het bedrijf Recomsur bereid gevonden om op een professionele wijze medisch afval te verwerken door alle medisch afval in grote delen van Paramaribo en omstreken op te halen en te verbranden op een verantwoorde manier en dan ook nog op een plaats buiten de bebouwde kom. “Omdat wij zelf geen vuil verbranden, hebben wij het dus aan een bedrijf geleend dat gecertificeerd is”, zegt de directeur van Volksgezondheid
De vertegenwoordiger van Recomsur, Humphrey Bergraaf, bracht naar voren dat het bedrijf ISO 14001 gecertificeerd is. De werkwijze van dit bedrijf is dat het medisch afval wordt opgehaald, geselecteerd en verwerkt. Dagelijks wordt er 500 kg medisch afval opgehaald. Er is  volgens Bergraaf een geslaagde proef gedraaid met de verbrandingsoven en er zullen  binnenkort voorlichtingsprogramma’s worden uitgezonden via de media om het volk te informeren over de werkwijze van Recomsur.
Volgens Marthelise Eersel werkt Recomsur met internationale standaarden. Echter zijn er nog wat problemen met de omgeving waar Recomsur gevestigd is. Dit probleem moet in overleg met andere ministeries, waaronder het ministerie van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM), aangepakt worden.
Volgens de directeur van Volksgezondheid is verbranding de beste manier om medisch afval te verwerken. “Je kunt het niet in de grond zetten, want dan gaan die bacteriën doorgroeien.”

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: