Giovanni Andjole: ‘Het zou een eer zijn om mijn geboorteland te vertegenwoordigen met voetbal’

Niet alleen in Europa zijn professionele voetballers van Surinaamse origine actief, maar ook in de Verenigde Staten. Giovanni Andjole is een van deze voetballers. De geboren Surinamer speelt voor Texas Dutch Lions FC in de USL Premier Development League (PDL) en heeft de wens om ooit voor de nationale voetbalselectie van Suriname te mogen uitkomen. De website NatioSuriname.com sprak hem vlak voor het einde van zijn voetbalseizoen.
Andjole, die 9 jaar in Suriname woonde, begon al op jonge leeftijd met voetbal. “Mijn voetballoopbaan is begonnen toen ik van Suriname naar Nederland ging, ik was toen 9 jaar oud. Ik ging toen gelijk op voetbal bij een amateurvereniging, maar ik werd toen al snel opgemerkt door Betaald Voetbal Organisaties in de omgeving. Dat waren er twee, RKC Waalwijk en FC Den Bosch. Omdat ik in Waalwijk woonde, koos ik ervoor om bij RKC te gaan spelen. Bij RKC heb ik gespeeld tot mijn 13e en daarna bij FC Den Bosch tot mijn 17e. Helaas heb ik het toen net als de meesten niet gered mede door mijn mentaliteit, waar ik achteraf spijt van heb. Ik ben toen niet gestopt en heb de draad weer opgepakt. Ik ben toen gaan spelen voor amateurclubs 3e en 1e klasse uit de omgeving.”
Via een lange weg kwam de 24-jarige aanvaller terecht bij het Amerikaanse Texas Dutch Lions FC. “Ik had een jaar geleden via kranten en internet gelezen dat je try-outs kon doen voor een profclub uit Amerika en dat was toen Dayton Dutch Lions FC, die dus speelt in de USL Pro een niveau hoger dan de PDL.” Helaas werd  Andjole in eerste instantie afgewezen. “De club moest een keuze maken tussen twee aanvallers en dat waren ik en een andere jongen die in de Zaterdaghoofdklasse speelde.” Door goede prestaties in de Nederlandse amateurcompetitie speelde Andjole zich weer in de kijker bij de Amerikanen. De aanvaller geeft aan dat de Amerikaanse voetbalcompetitie waarin zijn club speelt geen amateurcompetitie is. “Het is het 3e hoogste niveau van de USA met boven ons dus de USL Pro en dan krijg je de MLS. Het is gewoon profniveau. Ik woon nu in Houston en het is fulltime voetbalwerk, 2x per dag trainen en 5 dagen in de week.”
Andjole kan van het voetbalniveau geen vergelijking maken met de Surinaamse Hoofdklasse. “Het Surinaamse voetbal kan ik niet echt ergens volgen, daar kan ik dus niet een uitspraak over doen. Maar ik denk wel dat het daarmee te vergelijken is, misschien wel een niveau hoger. Ik denk dat het in Suriname wat fysieker is, maar als het om het Nederlandse niveau gaat, kan je de PDL wel vergelijken met de Topklasse/Jupiler League.” De ‘Dutch Lion’ heeft een speciale band met Suriname. “Ik ben er geboren en ik ben daar trots op. Ik zou geen enkel ander land daarvoor willen ruilen. Mijn moeder woont in Suriname, mijn familie is in Suriname, mijn vader is van Suriname, dus ik ben zo Surinaams als wat!”, aldus Andjole. Vanuit dit gevoel wil hij ook voor de nationale voetbalselectie van Suriname spelen. “Ik zou voor Suriname willen uitkomen om voor mijn geboorteland te spelen en het te representeren. Met trots het shirt dragen met de Surinaamse vlag op je linkerborst!”
Andjole heeft momenteel enkel een Nederlandse nationaliteit, maar dacht een Surinaams paspoort te verkrijgen als hij zou worden geselecteerd voor Natio, omdat hij o.a. in Suriname is geboren. Door de huidige nationaliteitwetgeving is dit echter niet mogelijk. In zijn eerste levensjaren in Suriname had hij wel een Surinaams paspoort. “Ik heb een Nederlands paspoort gehad, omdat mijn vader lang in Nederland heeft gewoond en de Nederlandse nationaliteit heeft gehad en hij mij die heeft gegeven om in Nederland te komen voor een goede toekomst qua school en werk. En natuurlijk komt een echte geboren Sranan boi hier voor zijn toekomst, maar dat wil niet zeggen dat ik hier blijf wonen. Het is de bedoeling papieren te halen en terug te keren naar mijn vaderland. En als dat me lukt met het voetballen, is het een mooie droom die in vervulling komt”, zegt hij.
Als Andjole geselecteerd zou worden voor het Surinaams elftal denkt hij van toegevoegde waarde te kunnen zijn. Ook geeft hij aan dat hij beschikbaar zou zijn om met de huidige selectie te trainen. “Dat denk ik wel, als dit mogelijk zou zijn, zou dat meer dan super zijn. Beschikbaar ben ik meer dan meer voor zoiets.” Het enige wat de voetballer zich afvraagt, is hoe de vliegreis dan geregeld zou worden. Andjole is niet de enige Surinaamse speler bij Texas Dutch Lions FC. Collega-aanvaller Furhgill Zeldenrust (22) zit ook bij de club uit Houston. “Ik ken Furhgill via de try-outs voor Dayton Dutch Lions FC, daar zaten we toen ook in hetzelfde team. Hij is ook in Suriname geboren en zou het een eer vinden net als ik, om ons geboorteland te vertegenwoordigen.”
18 juli speelt Andjole de laatste wedstrijd van het seizoen. Daarna gaat hij terug naar Nederland om gesprekken te voeren met Nederlandse clubs en eventueel proefstages af te werken. Ook al heeft hij deze plannen, zou hij ruimte maken om bijvoorbeeld aan het ABCS-toernooi en de Digicel Caribbean Cup mee te doen. “Het nationale elftal van Suriname zou van mij de  voorkeur krijgen”, zegt hij vastberaden. Andjole en Zeldenrust zijn niet de eerste voetballers met roots in Suriname die voor de nationale selectie willen spelen. Spelers als Sigourney Bandjar (RKC Waalwijk), Lorenzo Burnet (FC Groningen), Sherjill MacDonald (Beerschot AC), Glynor Plet (FC Twente) en Evander Sno (NEC Nijmegen) hebben eerder aangegeven graag voor Natio te willen spelen. Door de huidige regels in Suriname is het echter moeilijk voor hen om aan een Surinaams paspoort te komen. Het is onduidelijk of De Nationale Assemblee van plan is om de voorwaarden te scheppen voor deze groep topsporters, zodat zij een paspoort krijgen om Suriname internationaal te vertegenwoordigen.
President Desi Bouterse gaf begin dit jaar aan dat ‘wij zullen kijken wat wij kunnen doen met de dubbele nationaliteit. Er zijn genoeg goede Surinaamse voetballers in het buitenland.’ Sindsdien is het stil geweest omtrent dit vraagstuk en is het onbekend of de president zijn uitspraak heeft waargemaakt.

error: Kopiëren mag niet!