Leerlingen VWO 4 willen geen fundraising komend schooljaar

Leerlingen van VWO 4 willen komend jaar geen fundraisingactiviteiten die gehouden worden door de directie. Tientallen leerlingen maakten dit gevoel kenbaar tegenover de krant. De activiteiten zouden te vaak voorkomen, waardoor de financiële druk op de leerlingen om een bijdrage te leveren hoog wordt. “We zijn de activiteiten al zat, we willen komend schooljaar geen fundraisingactiviteiten, anders schrijf ik mezelf af. Ik vind het niet erg als het af en toe wordt gehouden, maar op mijn school wordt zeker elke maand iets gedaan. Het ergste is dat al ons geld naar deze activiteiten gaat, terwijl wij het al moeilijk hebben”, zegt de leerling G.S..
De directie zou volgens hem op de hoogte zijn van de ontevredenheid onder de leerlingen. “Maar ze doen alsof er niets aan de hand is. Er zijn zelfs docenten die de situatie al beu zijn. Er wordt teveel tijd besteed aan zaken die niets met onderwijs te maken hebben. Ook worden we zonder reden naar huis gestuurd. We vragen de afdeling Inspectie van Minov om een onderzoek te komen doen op deze school, want er is veel mis”, meent een andere leerling. Ze verklaart dat er docenten zouden zijn op de school die ook benoemd zijn als gecommitteerde. Deze docenten doen hun werk tijdens de schooluren en sturen de leerlingen naar huis. De leerlingen hopen dat de situatie snel verandert en dat Inspectie snel ingrijpt. “Ik weet niet of de docenten zich inzetten voor de leerlingen of voor zichzelf. We moeten vaker kleurkaarten meenemen naar huis en zijn verplicht om het helemaal gevuld terug te brengen. Dat kan gewoonweg niet.”
De directie ontkent tegenover de krant dat er sprake zou zijn van ontevredenheid onder de leerlingen en docenten. Volgens de directie worden er vaak fundraisingactiviteiten gehouden voor de bouw van een gymzaal. “De gymzaal wordt juist voor de leerlingen gebouwd en de activiteiten worden gehouden met goedkeuring van de leerlingen. Volgens de ontevreden leerlingen zelf zijn het net enkele leerlingen die meegaan met de docenten, maar het grootste deel wil niet verbonden worden met de activiteiten.”
De minister van Onderwijs en Volksontwikkeling, Shirley Sitaldin, zegt in een reactie dat indien er ontevredenheid onder de leerlingen en docenten bestaat, deze zo gauw als mogelijk aan Inspectie moet worden doorgegeven. Ze beloofde dat er een onderzoek zal komen op de school.
Seshma Bissesar

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: