DOE ondersteunt kruistocht president corruptiebestrijding

Gisteren werd de handtekeningenactie van de Partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) gelanceerd om president Desi Bouterse in zijn kruistocht tegen corruptie te ondersteunen. DOE – voorzitter Carl Breeveeld hoopt dat met deze actie een aanzet wordt gegeven voor het indienen van een nieuw wetsvoorstel Anticorruptiewet. De actie is een uitvloeisel van de op 28 juni 2012 gehouden lezing “Corruptiebestrijding – Transparency International en de case van Suriname” in Theater Unique. Op deze lezing werd geopperd een handtekeningenactie te starten. Burgers zullen twee weken lang de gelegenheid hebben hun handtekening te plaatsen onder een petitie die uiteindelijk aan president Bouterse zal worden aangeboden.
Volgens de lijst van Transparency International staat Suriname sinds 2011 op de 100ste plaats (uit de 183 landen). Dit geeft volgens Breeveld geen positief beeld van ons land. ‘De eer en de trots van de natie worden hierdoor geschaad, investeerders zullen hierdoor negatief beïnvloed worden en ook de toeristenindustrie zal hiervan schade ondervinden.’
De DOE – voorzitter benadrukte dat Suriname de Inter-Amerikaanse Conventie tegen Corruptie in 1996 heeft geratificeerd met de bedoeling de inhoud in nationale wetgeving in te passen. ‘In dit kader werd de ontwerpwet tegen corruptie in 2002 ingediend bij De Nationale Assemblee en in eerste ronde in behandeling genomen. Vervolgens was er weinig beweging op dit stuk. De huidige regering heeft de ontwerpwet recent teruggenomen voor aanpassingen. De wet is echter tot heden niet meer aangeboden aan De Nationale Assemblee’, herinnert Breeveld. Inmiddels is er sinds 2003 een VN Conventie tegen Corruptie, die Suriname nog niet heeft geratificeerd.
Om elke Surinamer, waaronder ook de jongeren, te betrekken bij deze actie zal DOE de komende periode ook zeer actief zijn via de social media.
Widjai Ganesh

error: Kopiëren mag niet!