Samen 5 jaar schorsing en SRD 1700,- boete voor mishandelen arbiter Kia


Het SVB Tuchtcollege heeft zware straffen opgelegd voor de gevechtbazen van SV Boskamp, die arbiter Henry Kia te lijf zijn gegaan na de SVB Hoofdklassewedstrijd tussen Boskamp en Transvaal, gespeeld in Saramacca. Samen kregen club, spelers, trainer en verzorger een straf van 5 jaar en daarbij ook een boete van SRD 1725,-.  Zo is de speler Gregory Udenhout voor 1 jaar geschorst, Clyde Riedewald voor 1.5 jaar en assistent-trainer Carlo Mompellier voor 3 jaar. Verzorger Wirjomadie moet 3 wedstrijden brommen, terwijl de club SV Boskamp ook een boete van SRD 1000,- moet ophoesten. Boskamp gaat bij monde van haar voorzitter Harold Rusland in hoger beroep tegen deze straf.
Het Tuchtcollege las het rapport van Kia tegen Mompellier en Udenhout voor. Riedewald en Wirjomadie kwamen niet opdagen. In het rapport van Kia staat dat na de wedstrijd was afgelopen hij de rode kaart moest tonen aan Udenhout, die zijn trui had uitgetrokken en het arbitrale trio vies en vuil uitschold met de woorden ” Yu m.p.p.” en “Yu e bron lek wan k@#&”. ‘Ik was genoodzaakt de rode kaart te trekken en liep daarna gewoon weg. Daarna kwam Riedewald en ook hij schold de arbitrale leiding vies en vuil uit met de woorden ” Yu m.p.p.” en ‘Yu tek soso moni, f#@%k you”. Ik was ook genoodzaakt hem de rode kaart te geven’, staat in het rapport van Kia. ‘En hij liep ook weg.  Daarna kwam Mompellier en schold ook mij uit met de woorden ” f#@%k you” en “Yu m.p.p.”  en hield ook mijn hand vast. Ik worstelde mijn hand los en zag plotseling Udenhout met een flying kick richting mij komen. Maar juist op dat moment hield zijn teamgenoot Ulrich Reding hem vast. Hierdoor werd niet ik, maar mijn assisitent Glorie geraakt met die flying kick’, geeft Kia aan.
‘Toen liep Udenhout weg om twee stenen die naast de tribune waren, te pakken en naar onze richting te gooien. Mompellier op zijn beurt hield mijn hals vast en stootte mij helemaal naar de muur. De brandweerlieden die op wacht waren, renden het stadion op voor hulp. Ik zei tegen mijn assisitent om de scheidsrechterskamer open te gaan maken. De tafelofficial en wedstrijdinspecteur die van Saramacca waren, stonden gewoon te kijken. Mijn assisitent heeft de stleutel helemaal uit de broekzak van de vierde official moeten halen. Toen de deur open was, rukte ik me los en rende naar de kamer’, schrijft Kia verder.
‘Daar binnen aangekomen pakte ik mijn dienstwapen en keek naar buiten. Ik zag dat de hele menigte naar de scheidsrechterskamer kwam. Als de menigte in de kamer zou belanden, zou het erger worden. Ik heb daarom gekozen om naar buiten te gaan met mijn wapen. Toen de menigte zag dat ik een vuistvuurwapen had, heeft ze stappen achterwaarts gemaakt. Als ik geen wapen zou hebben, dan was het heel anders afgelopen’, rapporteert Kia aan het Tuchtcollege.
Mompellier en Udenhout verklaren dat wat in het rapport staat, niet waar is. Mompellier zegt dat hij juist Kia is gaan helpen, terwijl Udenhout aangaf dat hij helemaal niet in het stadion was toen de schermutseling begon. Het Tuchtcolloge geloofde gewoon niet wat deze twee heren aanhaalden. Juist vond het college dat deze twee heren het in de maling wilde nemen.  Zo werd Udenhout voor een jaar geschorst en hij krijgt ook een geldboete van SRD 150,-. Riedewald kreeg een straf van 1.5 jaar en geldboete van SRD 175,-. Assistent-trainer Mompellier kreeg een straf van 3 jaar en een geldboete van SRD 300,-. Daarbij mag hij op de bank van Boskamp zitten voor wedstrijden onder auspiciën van SVB. Verzorger Wirjomadie kreeg een straf van 3 wedstrijden en een geldboete van SRD 100,-. Het Tuchtcollege strafte ook de ploeg SV Boskamp voor het niet adequaat beschermen van de scheidsrechters en zijn plubliek niet in toom te kunnen houden. Het bestuur van Boskamp kreeg een boete van SRD 1000,-.

error: Kopiëren mag niet!