Faried Pierkhan: ‘Dagblad Suriname is here to stay’


‘Dagblad Suriname is here to stay, we gaan niet weg’, zei Faried Pierkhan, directeur van Dagblad Suriname en Rapar Broadcasting Network (RBN), gisteren bij de viering van 10 jaar Dagblad Suriname. Gisteren was het precies tien jaar geleden dat de eerste editie van Dagblad Suriname uit de drukpers rolde.  Critici hadden toen deze krant niet een kans van slagen gegeven. Maar tien jaren verder en de krant bestaat er nog. Personeelsleden, die tien jaar en langer hun schouders onder het werk hebben gezet, zijn gisteren ook gehuldigd door de directie. Dit gebeurde in het gebouw van Dagblad Suriname aan de Zwartenhovenbrugstraat in aanwezigheid van collega’s en genodigden. Hieraan voorafgaand hebben Faried Pierkhan en Desi Truideman, de eerste hoofdredacteur van Dagblad Suriname, het woord gevoerd. Pierkhan bleef vooral lang stil bij de ontstaansgeschiedenis van de krant. Volgens de directeur was het altijd al een droom van de familie Pierkhan om een eigen krant op te starten. De hamvraag toen was: ‘Hoe start je een krant op.’ ‘Er was geen blue print dat je kon kopen, dus je moest het hebben van anderen.’ Een vriend bracht Faried Pierkhan toen in contact met Kenneth Foe A Man. Vanaf dag één klikte het tussen beide mannen en volgens Pierkhan was Foe A Man haast dagelijks bij hem over de vloer om de krant op poten te zetten. ‘We hadden er zes maanden over gedaan voor wat betreft apparatuur en logistiek.’ Volgens Pierkhan was een ding duidelijk; wij wilden geen krant zijn die we reeds kenden in Suriname.’ De krant moest een Brits tabloid size hebben. Volgens Pierkhan is Suriname met de introductie van Dagblad Suriname zelfs Nederland voor geweest voor wat betreft tabloid size kranten.
Apparatuur
De apparatuur van Dagblad Suriname kwam uit Ierland. Deskundigen uit Nederland zijn naar Ierland geweest om de apparatuur te bezichtigen. Deze werd goed bevonden, ook qua prijskaartje, en vond toen zijn weg richting Suriname. Hoofddrukker Delano Westenburg die toen stage liep, heeft de drukkerij helpen opzetten. ‘Hij kent het kindje vanaf het begin’, zei Pierkhan. Pierkhan bleef gisteren ook stil bij het tragisch overlijden van twee trouwe en harde medewerkers van de drukkerij te Uitkijk. De heer Ernst Proost, technische kracht tevens hoofd van de drukkerij, en de heer Gerrald Stakel, kwamen bij een auto-ongeluk bij Nieuwe Haven om het leven. Stakel een maand na de aanrijding. Pierkhan bleef ook stil bij de distributie die eerst heel erg moeizaam verliep, maar langzamerhand helemaal op rails is gekomen.
Bemensing
Desi Truideman, een crack in de journalistiek, werd de eerste hoofdredacteur van Dagblad Suriname. Maar Truideman had in ieder geval ook verslaggevers nodig. Pierkhan vertelde gisteren dat hij bij de start ervoor had gekozen om zijn nieuwsredactie te bemannen met multi-etnische personen, die nooit eerder bij een krant hadden gewerkt. ‘Ik wilde geen mensen van andere nieuwsredacties.’ De mensen van het eerste uur zijn Widjai Ganesh, Eric Mahabier, Lloyd Djendjie, Elsira Perica, Arti Lachman, Dennis Oehlers, Isfahany Nagessersing en Ratna Ramrattansingh, werden op basis van gevoel gekozen en hebben volgens Pierkhan een goede job gedaan. Een variëteit van allerhande informaties zijn vanaf het begin aan de orde geweest in Dagblad Suriname. De vele artikelen met een sociaaleconomische strekking, informaties over de Indiase filmwereld (Bollywood), popsterren uit Hollywood, de laatste mode, show business, cultuur en sport. Ook de vaste rubrieken, de redactionele stukken, Vrije Tribune en vooral ook de eigen creatie ‘Fa Waka’ hebben in belangrijke mate mede ervoor gezorgd dat de krant dagelijks gretig zijn weg vindt naar een groeiende groep van trouwe lezers, die steeds reikhalzend uitkijken  naar de editie van elke nieuwe dag.  Volgens Pierkhan is het een kunst om elke dag een krant te vullen. Hij bedankte een ieder die op welke wijze dan ook hebben bijgedragen aan tien jaar Dagblad Suriname.  Volgens Desi Truideman heeft Faried Pierkhan door zijn creatieve ondernemingsgeest dit bedrijf van de grond weten te stampen en tot een succes gemaakt.
Widjai Ganesh

error: Kopiëren mag niet!