Rachied Doekhie: ‘Ik condoleer de oppositie’

‘Ik condoleer de oppositie en feliciteer het land Suriname’, zegt DNA-lid Rachied Doekhie. Dat de EU-ACP-vergadering wel voortgang vindt in Suriname stemt hem bijzonder goed. ‘Ik ben heel blij als Surinamer en als coalitielid. Zo zien we dat Suriname wordt meegeteld in de wereld.’ Het assembleelid is er niet over te spreken dat Surinaamse parlementariërs in Nederland met de Euro-parlementariërs hebben gelobbyd over het boycotten van de internationale topmeeting in Suriname. ‘Ze hebben met man en macht getracht om alles tegen te werken. Ik begrijp deze mensen niet. Ze zijn de redi-moesoe’s. Dan noemen deze mensen zich nationalisten. Ze zijn waardeloze Surinamers. Ze weten niet dat wie zijn neus schendt, zijn aangezicht schendt.’ Volgens Doekhie moet het de oppositie beslist niet verbazen wanneer in december de UN-top in Suriname wordt gehouden met als gasten Ban Kimoon en Kofi Annan.
Dat als voorwaarde is gesteld dat er geen formele ontmoeting volgt met president Desi Bouterse, hierop reageert Doekhie als volgt. ‘Dan hoef je niet te komen naar Suriname. Het moment waarop er een stempel is gedrukt op je paspoort bij aankomst op de Johan Adolf Pengel Luchthaven, dan gelden ook alle regels voor jouw. Dan ben jij ondergeschikt aan de president. De tegenstanders van Bouterse moeten toch ook in de houding staan wanneer ze het parlement binnenkomen.’
Doekhie blikt terug in het verleden, waar de vorige regering zijn mond vol had van internationale ontwikkelingen. ‘Maar ze hebben het niet eens kunnen opbrengen dat er een EU-vergadering in Suriname werd gehouden. Gedurende de verkiezingscampagnes bij de afgelopen verkiezingen werd hoog van de daken geschreeuwd dat Suriname in isolatie zal vervallen indien het volk op Bouterse zou stemmen. Ze schreeuwden dat niemand hier gaat komen.’ De politici die in Nederland hebben gelobbyd, worden door Doekhie getypeerd als ‘Surinamers die zich wit voelen, die denken dat ze wit zijn, ook al zijn ze zwart.’
Het gedrag van de Nederlandse parlementariërs om de topmeeting te boycotten, had hij al voorzien. ‘Ze willen er alles aan doen om Suriname in de blubber te brengen.’ Volgens Doekhie geldt voor hen een verdeel- en heerspolitiek. ‘Zo proberen ze zich in stand te houden, door andere landen te manipuleren. Nederland heeft niets anders dan rotte aardappelen en sneeuw. En de gouden koets die ze hebben, waar van de Nederlandse bodem hebben ze goud gevonden? Het is allemaal gestolen goud van andere landen.’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!