Emile Wijntuin: ‘Suriname heeft behoefte aan grote leiders’

‘Suriname heeft behoefte aan grote leiders’, zegt de gewezen voorzitter van de Staten van Suriname, Emile Wijntuin. Hij vreest dat gelet op de ‘politieke aanvallen’ die zijn geopend op de katholieke kerken in Suriname, de situatie totaal zal escaleren. ‘Het zal uitlopen op een ramp.’ Hij is er niet over te                                                                                                                                                                                                                                                 spreken dat het volk ‘vrees wordt ingeboezemd’ door de huidige machthebbers. De uitspraken die zij doen, brengen hem terug naar de tachtiger jaren in Suriname, waar het volk in enorme angst leefde en waar de democratische principes en beginselen totaal zoek waren in het land.
De gewezen voorzitter van de Staten van Suriname zegt heel duidelijk dat de kerk en de politiek niet samengaan. Toch ziet hij dat de afgelopen jaren zich een trend heeft ontwikkeld in Suriname waar religieuze leiders politieke partijen aanhangen. In 1949 werd pater Weidman voor de keuze gesteld zijn priesterwerk voort te zetten of het politieke podium te betreden. ‘Wanneer hij voor de politiek zou kiezen, mocht hij niet meer prediken in de kerk. Maar de laatste tijd zien wij dat de ene mag doen wat hij wil en wanneer de andere dat doet, wordt hij gedreigd met uitzetting uit het land.’
‘Middels de aanval op katholieke kerken wordt een deel van de samenleving gecriminaliseerd’, benadrukt Wijntuin. ‘Men is gewoon bezig om de katholieke leiders op een zijspoor te plaatsen. Dit is zeer schadelijk. De gevolgen hiervan zullen niet te overzien zijn.’ Volgens Wijntuin kan in deze kwestie gesproken worden van schending van de rechten van de katholieke kerken. Het meest jammerlijke vindt hij dat de huidige politieke leiders in het land geheel voorbijgaan aan het ‘s landsbelang. ‘Ik ervaar ook een zekere mate van angst die leeft onder de bevolking, omdat de politieke leiders het volk juist vrees inboezemen. Slechts door de komst van grote leiders die het ‘s landsbelang en de democratische principes voorop stellen, gaat dit kunnen veranderen’, aldus Emile Wijntuin, gewezen voorzitter van de Staten van Suriname.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!