“Arts Pierrekondre blijft 15 minuten op poli”

De Inheemse dorpen Pierrekondre, Redi Doti en Casipora in Para hebben maar voor 15 minuten per maand een arts ter beschikking. De arts die maandelijks de ronde doet in dorpen in Boven Para en Brokopondo, blijft slechts een kwartier op de hulppoli van de Medische Zending in Pierrekondre. Martiuns Joeroeja, de oudste bewoner in Pierrekondre, licht Dagblad Suriname in over deze kwestie. “Bij zijn maandelijkse oriëntatieronde in de verschillende dorpen  blijkt de arts bij aankomst in Pierrekondre zo moe te zijn, dat hij nauwelijks consultaties kan houden met patiënten. Er zijn altijd wel patiënten op de poli die speciaal uitkijken naar de komst van de arts om door hem behandeld te worden.’
De hulppoli wordt doorgaans bemenst door een gezondheidsassistent van de Medische Zending. Joeroeja hoopt dat de verantwoordelijke autoriteiten de klacht van de dorpsbewoners ter harte nemen en verbetering brengen in deze situatie van de  medische zorg van de drie dorpen. De Inheemse dorpen liggen in het Carolinagebied aan de Surinamerivier.

error: Kopiëren mag niet!