Surinaamse musici onderhouden en repareren blaasinstrumenten en vioolstrijkstokken

Van 25 april tot en met 10 mei aanstaande vindt er een training Reparatie van blaasinstrumenten en vioolstrijkstokken plaats op de Nationale Volksmuziekschool.
De trainingen worden verzorgd door Marc van Mil en Ronny Liew. Marc van Mil is professioneel blaasinstrumentenreparateur en is gevestigd in Nederland. In zijn atelier worden alle typen blaasinstrumenten gerepareerd met specialistisch gereedschap. Ronny Liew combineert het beroep van gitaarleraar met het specialisme gitaar, vioolbouw en reparatie.
Het repareren van muziekinstrumenten is een specialisme. Veel reparateurs in Nederland zijn beroepsmatig bezig en combineren het vak met de verkoop en het verhuren van muziekinstrumenten. Bij de dagelijkse werkzaamheden ligt het zwaartepunt bij reparatie en het restaureren van antieke instrumenten. Dit is anders dan in een winkel waar muziekinstrumenten worden verkocht en incidenteel gerepareerd worden. Het doel van deze training welke door de Nederlandse Ambassade is gefinancierd is om aan  toekomstige en aanwezige reparateurs in Suriname een aanzet te geven tot een professioneel niveau. De twee trainers hopen op deze wijze een bijdrage te leveren aan het in goede conditie houden van het aanwezige arsenaal aan muziekinstrumenten in Suriname en aan een positieve muzikale ontwikkeling van de Surinaamse muzikant. Blazers met defecte instrumenten kunnen hun instrument inleveren bij de directie van de Nationale Volksmuziekschool. Dit geldt ook voor violisten in het bezit van een strijkstok met versleten haren. Deze instrumenten worden dan in overleg met de eigenaar kosteloos of tegen een kleine vergoeding hersteld.

error: Kopiëren mag niet!