De Verrekijker……… Wilfred H. Molly Toepassing machtsmisbruik!

De veelbesproken, meer nog de veelomstreden Amnestiewet is in DNA aangenomen met 28 stemmen voor en 12 tegen. De voorstemmers hebben alzo hun zin gekregen, dankzij hun numerieke meerderheid. Op geen enkele wijze zijn ze in staat gebleken de zwaar gefundeerde argumenten, aangevoerd door de oppositie, enigszins te doen wankelen. De kundige wijze waarop deze ook werd gevoerd, maakt dit onmogelijk te ontkennen, vandaar de toepassing van het machtsmisbruik.
Evenals in de tijd die per sé als revo zou moeten worden aangeduid, hebben we hier te maken met ijdele verwachtingen die worden uitgesproken. Deze methode is zo uit die periode gekopieerd. “De toekomst van het land”, terwijl bedoeld wordt een persoon van de galg te vrijwaren. Welke rechtgeaarde Surinamer zou niet een betere toekomst voor zich en de zijnen wensen?
De op aandringen van de oppositie gehouden “hearings”  bleken niets anders dan monologen te zijn van de zijde van de voorstanders van de amnestie. Wie heeft immers ronduit verklaard: “wij gaan de mensen niet overtuigen, wij gaan hen niets uitleggen. We gaan hen ons standpunt voorhouden. Onze ‘mind’ is al opgemaakt! (coalitie assembleelid R.Panka/ Paal). Laat ons met de aanname van deze Amnestiewet niet vergissen deze lieden als politici te bestempelen. Dat zij wel leden van DNA zijn, valt helaas niet te betwijfelen, maar politici? Geen van hen heeft getoond dat predicaat waard en/ of waardig te zijn. En jammer genoeg ook de voorzitter niet.
We hebben allemaal nog kersvers in ons geheugen de getuigenissen die zijn afgelegd inzake de decembermoorden ( van 1982). Ondanks de vele ontkenningen en het meermalen vertonen van amnesie, is – mede door andere omstandigheden buiten hun wil -  de schuld van de verdachten al zonneklaar. Dat wordt versterkt door de buitengewone haast om die Amnestiewet afgekondigd te krijgen. En ook al is de instigator dit keer niet aanwezig – in tegenstelling tot 1982 – verhindert zijn gewelddadige autoritaire geest anderen niet zijn snode plannen uit te voeren, waar zij zich ook spontaan, ambitieus en serviel toe lenen. In de dertig jaren die liggen tussen dat rampjaar 1982 en heden hebben deze lieden nog steeds niet in de gaten dat ook zij misbruikt worden. Totdat ook zij genoodzaakt zullen zijn amnesie te veinzen.
Maar intussen hebben zij dit land teruggeworpen in de oertijden, van waar de mensheid duizenden jaren nodig heeft gehad  (met min of meer succes) zich te ontworstelen aan primitiviteit. Triest is dat geen moment gehoor is gegeven aan de argumenten zowel nationaal als internationaal. En dat het vooral de jongsten (van wie wordt verwacht een uitgebreider scholing te hebben gehad) zijn, die het voortouw in deze hebben genomen. Blijk gevend helemaal niet droog achter de oren te zijn houden zij zich liever op tussen lieden die nog nooit gehoord hebben van een Montesquieu. Nog minder te weten wat die grote en wijze man op zijn naam heeft staan. Een universeel denker die de waardigheid van de mens doorgrond heeft, die de mensheid een levenswijze aangeboden heeft die sedert de 17de eeuw tot vandaag zijn waarde bewijst. In elke geciviliseerd land benut men de Trias Politica. In Suriname wordt deze in de  21ste eeuw overboord gegooid door dit soort lieden die de universaliteit van bijv. de zwaartekracht niet erkent , omdat zij zelf over de zwaartekracht beschikken. En telkens wanneer zij weer één of andere vergrijp jegens dit Surinaamse volk begaan, wordt de banale kolder: “Dit is de Surinaamse oplossing” tevoorschijn getoverd, alsof zij daarmee verantwoording – aan de kosmos – hebben afgelegd. Dus hoeft dan geen gehoor te worden gegeven aan de bezwaren van de grote wereld.
In elk geval zullen wij ons, als gevolg van hun onvolwassenheid, door deze zure appel heen moeten bijten. Eens zullen wij weer recht staan. Maar voorlopig zullen wij onder aanvoering van dit soort generaals uitvoering moeten geven aan het door hun basja gegeven commando: “Voorwaarts Surinamers, wij moeten weer terug!”

error: Kopiëren mag niet!