Koning der Aucaners na vier maanden begraven

De op 1 december 2011 overleden Aucaanse granman Matodja Gazon is gisteren onder grootse belangstelling  ten grave gelegd. Zijn graf is nog niet gedicht. Dit zal pas na ongeveer twee weken gebeuren. Het rouwproces is nu ingegaan. De begrafenis werd bezocht door tenminste vijf ministers en een parlementaire delegatie, waaronder de voorzitter van het parlement. President Desi Bouterse zelf was afwezig, maar liet zich vertegenwoordigen door minister Ramon Abrahams van Openbare Werken. Vele mensen uit ook de verschillende dorpen kwamen de   ‘Koning van Djoeka Liba’ de laatste eer bewijzen. Op zondag werd zijn drie meter lange doodskist door enkele mannen gedragen rondom zijn residentie te Drietabbetje.  Op de dag van de begrafenis werden er rondes met de boot gemaakt op de rivier. Ook het lossen van schoten en het afschieten van een kanon en vuurwerk behoorden tot de plechtigheden. Er werd een tussenstop gemaakt bij het dorp Poeketi, omdat hier de inwijding van de granmans plaatsvindt. Bij wijze van uitzondering mochten ook vrouwen aanwezig zijn bij de begrafenis.

error: Kopiëren mag niet!