Douaneambtenaar op vrije voeten gesteld in fraudezaak Surpost

De douaneambtenaar M.K. werd op verzoek van zijn advocaat afgelopen donderdag op vrije voeten gesteld. Hij wordt tezamen en vereniging met ex-directieleden van Surpost, Carlo Godlieb en Steve Ravenberg, verdacht van het plegen van frauduleuze handelingen. Kantonrechter Sieglien Wijnhard ging akkoord met het verzoek van Irvin Kanhai. Als voorwaarde stelde de rechter dat M.K. op elke zitting aanwezig dient te zijn. Ten aanzien van de andere twee verdachten is het verzoek afgewezen, omdat er nog ernstige bezwaren tegen hen overeind staan.
Kanhai heeft zich uitgelaten dat indien er in deze zaak een vonnis wordt geveld hij het verduisterde bedrag, respectievelijk SRD 22.500  en  US$ 6.000, terug zal betalen. Dit bedrag zal vanuit zijn kantoor worden uitbetaald. Kanhai heeft bij zijn verzoek de medische achtergronden van zijn cliënt belicht. Aan de verdachten wordt het verwijt gemaakt dat zij grote geldsbedragen uit de kas van Surpost hebben gebruikt voor privé doeleinden.
In het dossier wordt vermeld dat M.K. regelmatig grote geldsbedragen had ontvangen voor het inklaren van voertuigen. Opmerkelijk is dat bij de uitbetaling van de gelden, de onderliggende stukken steeds ontbraken. Tijdens het bewind van deze directieleden zijn er vier wagens aangeschaft, waarvan twee op naam van het bedrijf en twee op naam van Godlieb en zijn echtgenote. In eerste instantie was de echtgenote van Godlieb ook aangehouden. Zij werd evenwel door de rechter-commissaris heengezonden. Dit vanwege het feit dat er geen ernstige bezwaren en bewijzen tegen haar aanwezig waren. Uit getuigenverklaringen blijkt dat SRD 70.000 en US$ 15.000 aan M.K. is afgegeven.
Hangende het onderzoek blijven de  voormalige directieleden aangehouden.  Op 3 mei zullen er nog enkele getuigen worden gedagvaard. M.K. werd aangezegd om aanwezig te zijn op de volgende zitting.

error: Kopiëren mag niet!